Vesti > Srbija

Vučić obišao REKONSTRUISANI PUT RAŠKA - NOVI PAZAR: Završen 3 meseca pre roka i DOBAR JE KAO PISTA

Put od Raške do Novog Pazara izgrađen je pre više od 40 godina.

Izvor: K1info/Tanjug

31/08/2023 > 11:13

podeli vest:

Vučić obišao REKONSTRUISANI PUT RAŠKA - NOVI PAZAR: Završen 3 meseca pre roka i DOBAR JE KAO PISTA
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska rekonstruisanog put od Raške do Novog Pazara da su građani dobili put dobar kao pistu, kao i da je rekonstrukcija završena čak tri meseca pre roka.

- Ljudi su zadovoljni novim putem i kvalitetom nove saobraćajnice, vidim da su bankine proširene, urađeni mostovi, propusti i drugo i to tri meseca pre roka. Ovo izgleda kao pista, urađeno je 10 mostova, oko 70 propusta... - rekao je Vučić.

Iz preduzeća Novi Pazar put su mu rekli da bi završili rekonstrukciju puta i mesec dana ranije da se nije na jednom mestu pojavilo klizište.

Vučić je rekao da su urađeno gotovo svi putni pravci u Raškoj oblasti, od Raške do Novog Pazara, zatim do Tutina, prema Ribariću, od Duge Poljane ka Sjenici.

Obilasku radova prisustvuju ministar građevinarstva Goran Vesić, Rasim Ljajić,  državni sekretar Mirsad Đerlek, predstavnici Evropske investicione banke, lokalnih samouprava i izvođača radova.

Radovi su završeni 25. avgusta, a ugovoreni rok je bio 25. novembar.

Na rekonstrukciji, koja je počela u septembru 2022. godine, bilo je angažovano oko 200 radnika radnika preduzeća Novi Pazar put, a radovi su vredni oko 1,55 milijardi dinara (1.559.553.832).

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

U toku izvođenja radova prosečno je bilo angažovano 150 radnika i 80 radnih mašina.

Put od Raške do Novog Pazara izgrađen je pre više od 40 godina.

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju mostova, postavljanje nove rasvete,  sistema za odvodnjavanje, izgradnju potpornih zidova i drugo.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke.

Deonica obuhvata 10 mostova, ukupno 72 propusta, 15 potpornih zidova ukupne dužine od 1.335 metara i šest gabionskih zidova ukupne dužine 430 metara. 

Širina saobraćajnog profila celokupne deonice nakon rahabilitacije je  7,2 metra.

Na ovoj deonici urađeno je: 10 mostova ukupne dužine 248 metara, pešačke ograde na mostovima 640 metra, 70 propusta, od toga sanirano 66 postojećih, a izgrađena su i četiri nova propusta.

Ugrađeno je  59.840 tona asfalta, 4.470,56 kubnih metara betona, izvedeno 6.642 metara drenaže i urađeno 3.250 metara kišne kanalizacije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Takođe ima 30 autobuskih stajališta, 15 proširenja za zaustavljanje, dva  proširenja za masovnu kontrolu, dva proširenja za merenje osovinskog opterećenja...

Urađeno je i 600 metara nove javne rasvete i rekonstruisano 1.300 metara postojeće javne rasvete, kao i 1.600 metara pešačkih staza.

U saradnji sa opštinom Raška imlementiran je projekat stepeništa koji povezuje pešački saobraćaj grada sa deonicom, čime je bezbednost pešaka dodatno unapređena. 

Zbog problema sa postojećim stanjem, a i kako bi se izbegla dodatna eksproprijacija, sagrađen je zid od megablokova visine pet metara, kao i zavesa od šipova zbog nestabilnog terena između saobraćajnice i reke Raška.

Ostavite komentar