Vesti > Politika

Vesić o KRITIKAMA na račun PREDSEDNIKA: Vučić je u ATINI zaštitio INTERESE Srbije na najbolji NAČIN

Ministar građevinarstva objasnio je da je Srbija prvog dana napada Rusije na Ukrajinu jasno rekla da je to agresija

Izvor: K1info/Tanjug

23/08/2023 > 09:31

podeli vest:

Vesić o KRITIKAMA na račun PREDSEDNIKA: Vučić je u ATINI zaštitio INTERESE Srbije na najbolji NAČIN
Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/ bg


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i član Predsedništva SNS Goran Vesić rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Samitu u Atini zaštitio nacionalne interese na najbolji način i uspeo u tome da zajednička Deklaracija, koju su prihvatili svi lideri, ne bude uperena protiv srpskih interesa.

- U zemlji, pa i na političkoj sceni, postoje dva ekstrema – oni koji se zalažu da Srbija uvede sankcije Rusiji i da uđe u rat na strani Ukrajine, i oni koji žele da država uđe u rat na strani Moskve i da vodi tuđi rat, što je podjednako neodgovorno. Predsednik Vučić je uspeo u tome da Deklaracija ne bude ni na jedan način uperena protiv interesa Srbije - rekao je Vesić gostujući na TV Hepi.

Komentarišući kritike na račun predsednika Vučića zbog rukovanja za ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Vesić je rekao da je Ukrajina međunarodno priznata država, koja nije priznala Kosovo i sa kojom Srbija nema nijedan problem, shodno čemu ne postoji razlog da se Vučić ne rukuje sa Zelenskim.

Ministar je rekao da je Srbija prvog dana napada Rusije na Ukrajinu jasno rekla da je to agresija, akt protiv međunarodnog prava i pokušaj promene granice jedne priznate države.

- To kažemo kao zemlja kojoj pokušavaju da promene granice, oduzimanjem Kosova i Metohije. Kako da tražimo da KiM ostane u Srbiji, ako se saglasimo da drugoj zemlji, članici Ujedinjenih nacija, mogu da se promene granice - upitao je Vesić.

Kako je naveo, stav Srbije je po tom pitanju jasan i principijelan – ako se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, mora da se poštuje i teritorijalni integritet Srbije.

- Osudili smo agresiju Rusije na Ukrajinu, jer to jeste napad jedne članice UN na drugu. Smatramo da problem treba da se rešava dijalogom. Znamo šta znače sankcije i sećamo se koliko su naši građani patili pod sankcijama. Zato Srbija ne veruje u politiku sankcija, ali je dosledna u poštovanju međunarodnog prava - istakao je Vesić.

Foto: instagram buducnostsrbijeav screenshot

 

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić će uvek i na svakom mestu sarađivati i razgovarati sa svima koji predstavljaju građane svojih zemalja, braneći interese Srbije.

On ne bira sa kim će da razgovara, ali se zakleo da će raditi u interesu Srbije i to i radi. Nije predsedniku prijatno ni da razgovara sa Kurtijem, ali Kurti predstavlja privremene institucije u Prištini. Vučić je išao i na najbesmislenije sastanke u Brisel, jer je njegova obaveza da razgovara sa svima“, rekao je Vesić i dodao da je upravo Deklaracija u Atini potvrda ispravnosti politike predsednika Srbije.

Vesić je ocenio da je Vučić prvi predsednik koji uspeva da zaštiti nacionalne interese kroz razvoj ekonomije, zbog čega je važno da zemlja nastavlja da se razvija, iako, kako kaže, uvek ima onih u regionu koji nisu srećni zbog jačanja Srbije, jer za njom zaostaju.
 

Ostavite komentar