Vesti > Politika

ZELENSKI poručio: Međusobna PODRŠKA teritorijalnom INTEGRITETU važan deo PARTNERSTVA Srbije i Ukrajine

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba, saopštio je predsednik Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 08:59

podeli vest:

ZELENSKI poručio: Međusobna PODRŠKA teritorijalnom INTEGRITETU važan deo PARTNERSTVA Srbije i Ukrajine
Foto: instagram buducnostsrbijeav screenshot


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je imao dobar i otvoren razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za ceo region i svet.

- Dobar i otvoren razgovor sa predsednikom Volodimirom Zelenskim o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za ceo region i svet. Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na KiM, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba - napisao je Vučić na Instagam nalogu buducnostsrbijeav. 

Vučić se sa Zelenskim sastao u Atini, gde je sinoć prisustvovao neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana.

- Imao sam otvoren razgovor sa Zelenskim, on je pitao kako ljudi u Srbiji misle i zašto je to tako. Ponovio sam da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, za razliku od nekih koji poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije -  rekao je Vučić na konferenciji za medije u Atini, posle sastanka sa evropskim čelnicima i sastanka u  "u četiri oka" sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Dodao je da je sa Zelenskim razgovarao i o bilateralnoj saradnji.

- Razgovarali smo i o budućoj saradnji i o onome što možemo da radimo zajedno. Objasnio sam mu situaciju u vezi KiM i mislim da neće biti promene stavova Ukrajine što se tiče našeg teritorijalnog integriteta - rekao je Vučić i dodao da će Srbija podržati Ukrajinu na evropskom putu.

Istakao je da je razgovarao i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim koji je, kako je dodao, negodovao zbog posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Tetovu, van protokola, kada su isticane zastave "Velike Albanije".

On je oštro govorio protiv Kurtija, a to je mnoge iznenadilo i nije im se svidelo", rekao je Vučić i naglasio da zvaničnici u Srbiji moraju da budu pažljiviji kako u medijima ne bi izašlo ništa što bi moglo da bude iskorišćeno protiv Srbije kako bi rekli da smo i mi isti kao Kurti.

Foto: Tanjug/AP

 

- Zato sam se Kovačevskom izvinio zbog bilo čega što je neko mogao reći da se oni osećaju loše, Makedonci su naša braća i nikakav problem sa njima nemamo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da očekuje da će u decembru Ukrajina i Moldavija dobiti datum za početak pregovora za pridruženje Evropskoj uniji.

- Moramo da imamo u vidu šta je apsorciona moć EU. Deset zemalja finasira sve ostale. Oni danas naravno guraju Ukrajinu, jer je Ukrajina u ratu i radi posao za sve njih i mora da dobije neki podstrek, ali čim čujem primedbe o vladavini prava, ja znam kuda sve to vodi. Za nas je važno da racionalno razmotrimo šta možemo sa EU da radimo. Važno je to što su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu. To nije lako za nas, ali je to za nas jako važno, jer bi dodatno podstaklo rast u našoj zemlji i bili bismo privlačniji stranim investicijama. Moramo da ih privlačimo još više u budućnosti, ako želimo dalji rast - rekao je Vučić.

Istakao je i da je "vrlo sadržajan govor održao i premijer Hrvatske Andrej Plenković", što za njega kako kaže, nije lako da prizna.

- Ozbiljan, sistematičan i racionalan pristup budućim evropskim pitanjima. Naše je da naš put nastavimo, ali da gledamo uvek šta je najbolje što možemo da izvučemo za našu zemlju - rekao je Vučić.

Oglasio se i Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je njegov današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Atini bio "otvoren, iskren i plodonosan", kao i da je na sastanku dvojice predsednika konstatovano da je međusobna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu važan deo partnerstva Ukrajine i Srbije, objavljeno je na sajtu Zelenskog.

- Otvoren, iskren i plodonosan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dobar razgovor o poštovanju Povelje UN i nepovredivosti granica. O zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom evropskom domu. Da razvijamo naše odnose, to je u našem zajedničkom interesu - napisao je Zelenski na platformi X (Twitter).

Navedeno je da su Vučić i Zelenski razgovarali o najvažnijim pitanjima regionalne bezbednosti, bilateralnim odnosima i perspektivama njihovog razvoja. Dodaje se da su predsednici posvetili pažnju i izazovima na putu Ukrajine i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zelenski je izrazio zahvalnost Vučiču na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ukrajinskom narodu, kao i na podršci Ukrajinacima koji su u toj zemlji našli utočište od rata koji je pokrenula Rusija, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Ukrajine pozvao srpsku stranu da podrži ukrajinsku formulu mira i učestvuje na trećem samitu Međunarodne krimske platforme 23. avgusta.

Ostavite komentar