Vesti > Politika

Vučić sa senatorima: SRBIJA opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD

Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

25/05/2023 > 11:32

podeli vest:

Vučić sa senatorima: SRBIJA opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD
Foto: Facebook/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američke senatore Krisa Marfija i Garija Pitersa i u razgovoru istakao da je naša zemlja opredeljena da razvija bližu saradnju sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Senatori su izrazili saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u Srbiji, te su, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle masovne pucnjave u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju. 

Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, te je predsednik Vučić istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. 

Predsednik Srbije je posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Predsednik je naveo da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, čime Srbija, kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

 

Ostavite komentar