Vesti > Politika

Blinken: Sprovođenje SPORAZUMA navešće preostalih 5 zemalja EU da PRIZNAJU KOSOVO

Ako dođe do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, to bi imalo pozitivan efekat

Izvor: K1info/blic.rs

23/03/2023 > 12:40

podeli vest:

Blinken: Sprovođenje SPORAZUMA navešće preostalih 5 zemalja EU da PRIZNAJU KOSOVO
Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik


Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi, ako se sporazum Kosova i Srbije primeni, to otvorilo put priznanja Kosova od strane pet zemalja članice Evropske unije koje to još nisu učinile, prenosi Glas Amerike.

Blinken je tako odgovorio na pitanje senatorke Džin Šahin u vezi sa njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo da to učine.

- To je svakako pitanje na kom i dalje radimo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se implementira, zapravo vodi ka priznanju od strane ovih zemalja - rekao je Blinken, piše Blic.

On je priznao da je priznanje Srbije druga stvar i da će potrajati.

- Ali ako dođe do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, to bi imalo pozitivan efekat i verujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da će činjenica da su Kosovo i Srbija postigli dogovor, pod pretpostavkom da će ga sprovesti, navesti pet zemlje na priznanje - rekao je Blinken.

On je tokom sednice rekao da napredak koji je postignut između Srbije i Kosova daje nadu na putu ka normalizaciji.

- Verujem da je važno, osim činjenice da su se obe zemlje načelno dogovorile da to učine, da su te obaveze deo planova obe zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, pa se nadam da će to biti podsticaj da ih sprovedu - rekao je on.

Senatorka Šahin je rekla da se slaže i kazala da veruje da je važno da ljudi i na Kosovu i u Srbiji vide koristi u svom privatnom životu od ovakvog sporazuma.

- I nadamo se da će to približiti obe zemlje EU - rekla je ona.

Blinken je dodao da su Sjedinjene Države "veoma uključene u ovaj proces".

- Razgovarao sam i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Aleksandarom Vučićem u vezi sa tim, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak - rekao je on.

 

 

 

 

Ostavite komentar