Vesti > Politika

Vojska Srbije neće učestvovati u bilo kakvim BORBAMA, pa ni na ukrajinskom FRONTU

Može se samo govoriti o učešću u pojedinim mirovnim misijama, kazao je ministar odbrane Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 20:31

podeli vest:

Vojska Srbije neće učestvovati u bilo kakvim BORBAMA,  pa ni na ukrajinskom FRONTU
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Ministar odbrane Miloš Vučević ponovio je, reagujući na primedbe Milice Đurđević Stamenkovski na današnoj skupštinskoj sednici, kako je netačno da Vojska Srbije ide u neke ratove, već će to isključivo biti mirovne misije.

Ministar je dodao da će u slučaju nekog eventualnog poziva za učešče u borbenim jedinicama to morati ponovo da prođe sve produdure u skladu sa našim zakonodavstvom.

- Mi ne idemo ni u kakve sukobe i nemojte nas dovoditi s tim u vezu, već će Vojska Srbije ići u mirovne misije gde god bude pozvana i bude mogla da odgovori zahtevima - naglasio je on. 

Vučević je tako replicirao na tezu Milice Đurđević Stamenkovski, koja je navela da srpska vojska ne treba da ide u okvire borbenih EU grupa, koja trenutno vodi 18 takvih operacija.

- Recimo, Mađarska, koja je članica EU, učestvuje samo u dve takve operacije, pa ni nemamo obavezu da se u tom smislu usklađujemo sa Evropskom unijom, niti da se naše snage budu deo grupe Helbruk, čime ostavljate mogućnost da vas sutra pozovu na ukrajinski front - rekla je ona. 

Vučević je to osporio time što, kada je reč o grupi Helbruk, nije u planu ni da snage Vojske Srbije idu van granica zemlje.

- Pritom, u toj grupi su sve zemlje učesnice nepriznavači tzv. Kosova i većinskog su pravoslavnog življa, kao što su Rumunija, Bugarska, Grčka i Kipar, što bi trebalo da pozdravite, ali čak i da nas neko pozove u neku borbu, dok je ove vlasti, predsednika Aleksandra Vučića i mene, sigurno nijedan naš vojnik neće ići u rat, pa ni na ukrajnski front, ni sa jedne ni sa druge strane - poručio je Vučević.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar