Vesti > Svet

Rusija suspendovala učešće u START-u zbog politike SAD: Odmah stigao i ODGOVOR VAŠINGTONA

Gledaćemo koje korake Moskva zapravo preduzima, poručili su oni

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 15:35

podeli vest:

Rusija suspendovala učešće u START-u zbog politike SAD: Odmah stigao i ODGOVOR VAŠINGTONA
Foto: Tanjug/AP


Rusija je suspendovala učešće u novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, novom START-u, kao odgovor na antirusku politiku Vašingtona, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

- SAD su dobile ono što su zaslužile za svoju glupu antirusku politiku, odnosno suspendovanje novog START-a. Ne možete da se borite protiv Rusije, a da izgleda da se na pitanjima strateške stabilnosti radi kao i obično - napisao je Medvedev na Twitteru, preneo je TASS.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je uticaj ruske izjave da obustavlja pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja nejasan, dok stav SAD o nuklearnom naoružanju ostaje nepromenjen.

 

SAD su ranije ove godine javno objavile da se Rusija ne ponaša u skladu sa ugovorom o novom START-u, rekao je, te da će Vašington gledati koje korake Moskva zapravo preduzima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

 

- Nejasno je hoće li biti praktičnog uticaja. Još nismo videli nijedan razlog da promenimo naš stav o nuklearnom naoružanju, kao ni naš strateški stav - rekao je Prajs.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju - START, kao i da Ministarstvo odbrane i Rosatom treba da budu spremni da testiraju nuklearno oružje, ako to prethodno urade SAD.

Američki državi sekretar Entoni Blinken je tim povodom rekao da je ruska odluka neodgovorna, kao i da će SAD pažljivo posmatrati šta Moskva preduzima.

 


 

 

Ostavite komentar