Vesti > Politika

Evropa NE ODUSTAJE, novi pritisci da Srbija UVEDE SANKCIJE Rusiji

Evropa računa na to da Srbija bude uz nju u suprotstavljanju ruskoj agresiji, izričit je ambasador EU

Autor: Tanjug

30/07/2022 > 10:12

podeli vest:

Evropa NE ODUSTAJE, novi pritisci da Srbija UVEDE SANKCIJE Rusiji
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/nr


Suprotstavljanje ruskoj agresiji je zadatak globalne zajednice i računamo na Srbiju da bude uz nas, jer to nije samo pitanje Ukrajine i nije samo pitanje evropske bezbednosti, već dovodi u pitanje ceo međunarodni poredak, poručio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Žiofre je u intervjuu za Blic ocenio i da EU generalno vidi pad usklađenosti Srbije.

- I da se podsetimo o čemu je reč: skoro 6 miliona ljudi iz Ukrajine je evidentirano kao izbeglice širom Evrope. Ruska agresija na Ukrajinu dolazi pravo iz drugog veka. Ovo nije samo pitanje Ukrajine - rekao je on.

Žiofre je dodao da je suprotstavljanje ruskoj agresiji zadatak cele globalne zajednice. - Računamo na Srbiju da bude uz nas i suprotstavi se ovoj jednostranoj agresiji - naglasio je on.

Na pitanje zašto nema razumevanja za stav Beograda kada su u pitanju sankcije prema Rusiji, Žiofre je rekao da se već vide posledice sankcija po Rusiju i dodao da se od Srbije nikada nije tražilo da prekine uvoz gasa iz Rusije.

Foto: Pixabay.com

 

- EU je u svojoj politici sankcija uzela u obzir i specifične potrebe Srbije - rekao je Žiofre, navodeći da su uvedene korektivne mere kada je u pitanju naftna industrija.

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se otvoreno spominje da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo, Žiofre je rekao da su Ukrajina i Kosovo dva odvojena pitanja. - Dijalog Beograda i Prištine ima jasan cilj - postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa kako bi svi mogli dalje da ostvare svoje evropske aspiracije i napreduju ka članstvu u EU - objasnio je on.

Foto: Pixabay.com

 

Govoreći o opadajućoj podršci građana Srbije članstvu u EU, on je naglasio da je osciliranja tu bilo i ranije. - Uprkos svemu, dve trećine građana i dalje poistovećuje EU sa bezviznim putovanjem, mogućnostima, ekonomskim standardom, mirom, stabilnošću - rekao je on.

Žiofre je istakao da EU ima mnogo toga da ponudi građanima Srbije. - Ali biva tako, ko želi da stigne do lepe destinacije, ponekad mora da prođe i izazovan put. Zato je dobro nastaviti dalje. I dobro je dodati gas za ubrzanje. Sada - poručio je on.

Ostavite komentar