Vesti > Svet

Lavrov NAŠAO VREMENA za Blinkena, ipak bilo reči o Ukrajini

Američki zvaničnik tvrdi da je upozorio Lavrova i na posledice dalje aneksije delova Ukrajine

Autor: Tanjug

29/07/2022 > 20:37

podeli vest:

Lavrov NAŠAO VREMENA za Blinkena, ipak bilo reči o Ukrajini
Foto: Tanjug/AP


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su danas telefonom, po prvi put od početka ruske operacije u Ukrajini, ali su kao okosnicu razgovora izneli potpuno različito teme.

Lavrov je svom američkom kolegi Entoniju Blinkenu posebno skrenuo pažnju da je globalna situacija sa hranom dodatno zakomplikovana američkim sankcijama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi TASS.

Lavrov je obavestio Blinkena o detaljima sporazuma o hrani postignutom u Istanbulu. - Entoni Blinken je upoznat sa detaljima paketnog sporazuma, potpisanog 22. jula u Istanbulu, u vezi sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i promocijom izvoza ruske hrane i đubriva - saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Lavrov je rekao Blinkenu da Vašington ne ispunjava obećanja u vezi sa izuzećem od sankcija za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dodao da će Rusija postići sve ciljeve u Ukrajini, a da to što Zapad isporučuje oružje Kijevu samo produžava sukob, prenosi Reuters.

Govoreći o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD Lavrov je predložio da se dve zemlje vrate "tihoj diplomatiji". - Što se tiče moguće razmene zarobljenika sa SAD, ruska strana je snažno preporučila da se dve zemlje vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez spekulacija i lažiranja - saopštilo je ministarstvo, prenosi ruska agencija.

Takođe, Blinken je saopštio da je razgovarao sa Lavrovim, od kojeg je zatražio oslobađanje dvoje pritvorenih Amerikanaca i da Moskva ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, od kojeg je zatražio oslobađanje dvoje pritvorenih Amerikanaca i da Moskva ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan".

On je istakao da je od ruske strane zatražio oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana i da je razgovor sa Lavrovim pre svega bio usmeren na predlog Vašingtona upućen Moskvi da dvoje državljana SAD budu oslobođeni.

- Zatražio sam od Lavrova da učini napredak s tim predlogom. Ne mogu da vam iznesem procenu da li je to manje ili više ostvarivo - rekao je Blinken novinarima, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Blinken je takođe rekao da je Lavrovu istakao značaj toga da Rusija ispuni sporazum o omogućavanja izvoza ukrajinskog žita blokiranog u crnomorskim lukama i upozorio ga na posledice ako Moskva nastavi sa, kako se sumnja, planovima aneksije delova istočne i južne Ukrajine.

Lavrovu je, kako kaže šef američke diplomatije, preneo da svet "nikada neće priznati" bilo kakvu aneksiju ukrajinske teritorije, što bi "rezultiralo značajnim dodatnim troškovima za Rusiju".

Foto: Tanjug/AP

 

Blinken je odbio da komentariše kako je Lavrov odgovorio na te poruke. - Ne želim da karakterišem bilo koji od njegovih odgovora - rekao je državni sekretar SAD.

Blinken je u sredu saopštio da je Vašington dao "značajnu ponudu" kako bi se omogućilo oslobađanje američke košarkašice Grajner i bivšeg marinca Vilana koji su u zatvoru u Rusiji. Kako je navedeno iz izvora u američkoj administraciji, Vašington je voljan da razmeni osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji se nalazi u američkom zatvoru za svojih dvoje državljana.

Ostavite komentar