Vesti > Srbija

Srbija BEZ DEFICITA u 2022, više od MILIJARDU EVRA razmene sa Španijom

Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, a španska vlada pruža podršku evropskom putu Srbije i teritorijalnom integritetu

Autor: Tanjug

29/07/2022 > 20:08

podeli vest:

Srbija BEZ DEFICITA u 2022, više od MILIJARDU EVRA razmene sa Španijom
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Srbija nema deficit u budžetu u prvih sedam meseci ove godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Beogradu.

- Mogu da kažem, napravili smo jednu analizu, u prvih sedam meseci Srbija nema deficit - rekao je Vučić i ukazao da to ne znači da ga nećemo imati na kraju godine, zbog narednih pet meseci i energetske krize koja tek sledi, ali za sada deficita nema.

Vučić je izrazio uverenje da će trgovinska saradnja sa Španijom, po prvi put u istoriji, preći vrednost od milijardu evra i dodao da je ponosan i srećan što prvi put u srpskoj istoriji može da ugosti šefa španske vlade u Srbiji. - Bila je privilegija, zadovoljstvo i čast danas razgovarati sa gospodinom Sančezom - kazao je on na konferenciji za štampu, nakon koje će razgovori biti nastavljeni na zajedničkoj večeri.

- Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto. Po prvi put u istoriji naših ekonomskih odnosa pređemo vrednost od milijardu evra trgovinske razmene -  objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da španska vlada pruža kontinuiranu, konstantnu podršku evropskom putu Srbije, kao i teritorijalnom integritetu naše zemlje, na čemu je Beograd zahvalan. - Zahvalan sam Sančezu i španskoj vladi na kontinuiranoj, konstantnoj i podršci bez traženja ''dlake u jajetu'' ili dodatnih uslova za Srbiju - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa španskim premijerom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić je naveo da je Španija iskreni prijatelj, koji uvek podržava Srbiju na EU putu, koju naša zemlja, kaže, na svakom samitu, konferenciji, sastanku u Briselu oseća. Preneo je da je Sančezu govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, o značaju koji ima za tri zemlje regiona.

- Razgovarali smo o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio sam se premijeru Španije na podršci međunarodnom javnom pravu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Premijer Španije izjavio je da Španija podržava teritorijalni integritet i suverenitet naših država, podržava Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji i da će uvek zagovarati razgovor između dve strane.

Vučić je kazao da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje. - Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata - poručio je on.

Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate - najavio je on.

Ostavite komentar