Vesti > Hronika

UKINUTA PRESUDA Borovici I funkcionerima Razvojne banke: APELACIONI SUD vratio sve na POČETAK

Biljana Jovanović i njeni saradnici su bili osuđeni na kazne zatvora, zbog optužbi da su nezakonito odobravali bankarske plasmane

Izvor: K1info/Tanjug

19/06/2023 > 18:01

podeli vest:

UKINUTA PRESUDA Borovici I funkcionerima Razvojne banke: APELACIONI SUD vratio sve na POČETAK
Foto: Pixabay.com


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su na zatvorske kazne bili osuđeni nekadašnja presednica Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Biljana Jovanović, njeni saradnici i vlasnik više preduzeća Dušan Borovica. Istovremeno je naloženo da im se suđenje ponovi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Jovanović i njeni saradnici Goran Kostić i Slobodan Bajin su bili osuđeni na kazne zatvora, zbog optužbi da su nezakonito odobravali bankarske plasmane, kredite i bankarske garancije preduzećima pod kontrolom Dušana Borovice i tako njegovim preduzećima pribavili imovinsku korist.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud u izreci presude navodi svih 18 plasmana, što kredita, što bankarskih garancija i podvodi ih u inkriminisani period, a da pri tome zanemaruje da od 18 plasmana osim kratkoročnih i dugoročnih kredita, postoji 10 kratkoročnih i jedna dugoročna garancija.

Zbog toga je, prema stavu Apelacionog suda, nejasno zašto se ove bankarske garancije podvode pod odobrena kreditna sredstva. Prvostepeni sud je morao utvrditi da li je na strani privrednih društava "Borovica" postojala namera da ne vrati kredite, tako da je bilo nužno utvrditi stanje duga i to na ime troškova, glavnice i kamate za svako privredno društvo ponaosob u inkriminisanom periodu.

Apelacioni sud u donetom rešenju ukazuje i na to da prvostepeni sud kao nesporno utvrđuje koliki je iznos pribavljene protivpravne imovinske koristi, a potom oštećenu AP Vojvodina upućuje da imovinsko-pravni zahtev ostvari u parničnom postupku, ne navodeći razloge za to, kao i razloge na osnovu kojih činjenica je utvrdio status oštećenog u ovoj krivično-pravnoj stvari.

Optužnica tereti bivše službenike Razvojne banke Vojvodine za "sporne" okolnosti pod kojima je u periodu od jula 2010. godine, do oktobra 2012. godine, odobreno više kredita i bankarskih garancija firmama u poslovnom sistemu "Borovica", jer "nisu obezbeđena adekvatnim sredstvima vraćanja".

Ostavite komentar