Vesti > Beograd

NEMOGUĆA MISIJA: Konstrukcija Starog savskog mosta NE MOŽE da bude PREMEŠTENA na OBALU DUNAVA

Dragomir Lukić ocenjuje da je Novi most na Savi preskup

Autor: M. D.

13/12/2022 > 16:00

podeli vest:

NEMOGUĆA MISIJA: Konstrukcija Starog savskog mosta NE MOŽE da bude PREMEŠTENA na OBALU DUNAVA
Foto: Shutterstock


Najava predstavnika gradske vlasti Beograda da će konstrukcija Starog savskog mosta biti podeljena u delove i premeštena privremeno na obalu Dunava na jednu gradsku parcelu koja se nalazi uz reku, dok se ne odluči tačno šta će biti sa njima je jednostavno nemoguća, izjavio je za K1info portal  diplomirani inženjer saobraćaja Dragomir Lukić.

On kaže da Stari savski most može da se podeli u delove (centralni luk dužine 157 metara i leva i desna strana mosta dužine od po oko 130 do 140 metara) ali ti delovi mogu da se premeste samo na neku lokaciju između Brankovog mosta i mosta Gazela.

 

Privremeno preseljenje na obalu Dunava je "nemoguća misija" čak i za Toma Kruza, jer ni jedan deo Starog savskog mosta ne može rekom da se "provuče" ispod Brankovog mosta. Isto važi i za "preseljenje" u park Ušće i za "spajanje" Ade Ciganlije i Bloka 70. To su sve "nebuloze" jedna veća od druge - kaže Lukić. 

Foto: Youtube/PrintScreen

 

Kada je u pitanju rezanje Starog savskog  mosta, ta operacija je još komplikovanija i odvijala bi se uz nepozidanu levu obalu reke Save između Brankovog mosta i mosta Gazela, tačnije preko puta Beograda na vodi.

- Pri tome bi ispod konstrukcije koja nosi deo mosta koji se reže morala da se obezbedi platforma da izrezani delovi mosta ne bi padali u reku. Drugi problem je logistika koja se mora obezbediti na tom delu leve obale reke Save, da bi mogla da se realizuje operacija rezanja mosta i odvoza izrezanog - dodaje on. 

I na kraju, Lukić objašnjava da kredit od 80 miliona evra pokriva 85 odsto troškova izgradnje Novog mosta tako da je 94 miliona evra ukupna cena izgradnje Novog mosta na mestu Starog savskog mosta. Imajući u vidu, da je površina Novog mosta oko 14.000 kvadratnih metara, matematika nam govori, da će cena izgradnje biti oko 6.700 evra po kvadratnom metru i to bi Novi most svrstao u grupu najskupljih svetskih mostova - dodaje on. 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar