Vesti > Beograd

Povratak u LEPŠU PROŠLOST: Bežanijska, jedna od najstarijih ulica Beograda, PONOVO SIJA KAO NEKADA

Posle višemesečnih radova završena je rekonstrukcija najstarije ulice u Beogradu

Izvor: K1info

26/10/2022 > 18:51

podeli vest:

Povratak u LEPŠU PROŠLOST: Bežanijska, jedna od najstarijih ulica Beograda, PONOVO SIJA KAO NEKADA
Foto: Nikola Nedeljković


Jedna od najstarijih ulica u Beogradu nalazi se u baš u Zemunu. Zapravo, to je Bežanijska ulica i uskoro će se navršiti 230 godina od kako nosi naziv po kom je i danas poznata.

Malo ko zna da istorija ove ulice traje skoro 2.000 godina. Trasirana je još u doba antičkog Taurunuma odnosno Rimskog carstva i vekovima je bila sedište brojnih uspešnih zanatlija i trgovaca, kao i jedna od značajnijih ulica za saobraćaj.

Bežanijska ulica počela je da vraća svoj stari sjaj, kako kroz rekonstrukciju dela ulice koja je nedavno završena posle višemesečnih radova, tako i kroz sve veći broj novih ugostiteljskih i trgovačkih objekata koji su u poslednje vreme otvoreni.

Svoj prepoznatljiv izgled Bežanijska ulica dobila je u 18. veku koji je do danas zadržala, a među značajnijim zdanjima sa prelepom arhitekturom u njoj se nalaze Ičkova kuća, Kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća, kuća doktora Šena kao i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Bežanijska ulica nekada je bila prepoznatljiva po brojnim zanatskim radnjama poput zlatara, obućara, pekara, tašnera, berbera i brojnim drugim zanatlijama. Danas, nekolicina zanatlija opstala je i još uvek radi poput pekare koja ima istoriju dugu 100 godina.

Pored njih posetioci ulice mogu da uživaju u brojnim kvalitetnim ugostiteljskim objektima koji su Bežanijskoj ulici počeli da vraćaju stari sjaj. Tako danas tu možete još pronaći simpatičnu kafeteriju koja priprema svoje blendove kafe, vrhunsku piceriju koja peče pice u furuni na drva.

 

U ovoj ulici nalaze se i prodavnica knedli koja svoje proizvode priprema na tradicionalan način, mesto gde se prave sjajni burgeri, moderan bistro sa duhom starih vremena, akustike i svakodnevnih susreta, prodavnica sa pršutama, vinima i sirevima iz Hercegovine, pivnica, restorani i brojne druge simpatične prodavnice, a sve to u prelepim ambijentima objekata u kojima se nalaze.

Vrednost ovoj lokaciji dodatno daje i njena okolina. Posle posete Bežanijskoj ulici, posetioci mogu još da obiđu i brojne druge znamenitosti Zemuna u neposrednoj blizini kao što su Gardoš kula sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na grad, Tesnu ulicu (drugu najkraću ulicu u Beogradu), Zemunski kej, pijacu, kao i glavni trg.

Sve ovo daje dovoljno razloga da prošetate Bežanijskom ulicom sa porodicom ili prijateljima i upoznate bolje ovaj deo grada. 

 

 

 

Ostavite komentar