Vesti > Beograd

Porez NA IMOVINU za 2023. povećan, ali ne više od 5 odsto

Pojedini odbornici Skupštine Grada podsetili na neophodnost formiranja socijalnih karti

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2022 > 22:12

podeli vest:

Porez NA IMOVINU za 2023. povećan, ali ne više od 5 odsto
Foto: Beograd.rs


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su dopune odluke o visini stope poreza na imovinu kojima je propisano da porez na imovinu pojedinaca za sledeću godinu može biti uvećan najviše 5 odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

Pri tome, kako je predviđeno, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu.

Šef odborničke grupe “Moramo” Dobrica Veselinović predložio je da se porez na imovinu ne plaća kada je u pitanju porodični stan.

- Smatramo da je civilizacijski minimum 20 kvadrata po osobi, što znači da četvoročlana porodica ne bi plaćala porez na stan do 80 kvadrata. Sve preko toga i druge nekretnine bi se progresivno oporezivalo - predložio je Veselinović.

On kaže da bi to olakšalo život većini sugrađana i da bi smanjilo socijalne nejednakosti.

Foto: Pexels.com

 

Veselinović ističe da je, pošto su stanovi nedostupni za veliku većinu građana, neophodna ozbiljna stambena reforma, kao i da će njegova koalicija u Skupštini Srbije predložiti novi Zakon o stanovanju.

Šefica odborničke grupe Dveri Radmila Vasić istakla je da u Srbiji postoji nepravedan poreski sistem, bez obzira da li je reč o porezu na imovinu ili zarade, koji ne poznaje kategorije siromašnih, socijalno ugroženih, srednje klase ili bogatih.

Takvom poreskom politikom dolazimo u situaciju da otplaćujemo sopstvenu nekretninu, a nije formirana socijalna karta koja bi smanjila poreze socijalno ugroženim porodicama, poručila je Vasić.

 

 

 

Ostavite komentar