Vesti > Beograd

PRODUŽENO radno vreme MOBILNOG MAMOGRAFA na Kalemegdanu

U našoj zemlji je rizik od dobijanja raka dojke negde na sredini u odnosu na druge evropske zemlje, dok je smrtnost nešto viša

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2022 > 10:00

podeli vest:

PRODUŽENO radno vreme MOBILNOG MAMOGRAFA na Kalemegdanu
Foto: Tanjug printscreen


Mobilni mamograf na Kalemegdanu, gde se obavljaju besplatni mamografski pregledi, radiće i do prve polovine novembra.

Preglede sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, pa je zbog velikog interesovanja i velikog broja zakazanih pregleda odlučeno da se radno vreme mobilnog mamografa produži.

- Do sada je u mobilnom mamografu pregledano 881 žena u cilju ranog otkrivanja dojke. Od početka akcije zakazano je 2.000 pregleda. Mobilni mamograf će na Kalemegdanu raditi najmanje do 10. novembra i trudićemo se da pregledamo što veći broj žena - rekla je direktorka Instituta Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović.

 

 

 

Dodala je da mobilni mamograf na Kalemegdanu radi od 11. oktobra kao podrška organizovanom skriningu i organizovanim pregledima koji treba da posluže ranom otkrivanju raka dojke.

- Jedna od osam žena nažalost oboli od raka dojke. Da bi se dijagnostifikovanje obavilo na vreme i da bi šanse za potpunim izlečenjem bile veće od 90 procenata potrebno je na vreme uraditi mamografiju. Mamografija je rengentski pregled tkiva dojki i on se najčešće radi za žene od 45 do 69 godina - rekla je direktorka.

- U našoj zemlji rizik od dobijanja raka dojke je negde na sredini u odnosu na druge evropske zemlje, ali kada govorimo o mortalitetu, odnosno smrtnosti od raka dojke pri čemu se na vreme ne postavi dijagnoza, taj rang je nešto viši - rekla je ona.

Prema njenim rečima, prva mamografija u životu se radi od četrdesete do pedesete godine i sve žene koje u porodičnoj anamnezi poseduju rak dojke treba da urade pregled.

Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se radnim danima od 10 do 14 časova na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, kao i putem mejla skrining_mamografija@batut.org.rs.

Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu.

 

 

 

Ostavite komentar