Vesti > Beograd

Festival pozorišta i ULIČNI PERFORMANS u Beogradu ZA POBEDU SLOBODE

Dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu biće obeleženi nizom kulturno-umetničkih događaja, od 20. oktobra do 1. novembra

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2022 > 14:26

podeli vest:

Festival pozorišta i ULIČNI PERFORMANS u Beogradu ZA POBEDU SLOBODE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović je rekla da se manifestacijom "Dani slobode 2022" čuva sećanje na one koiji su omogućili da kulturu stvaramo i negujemo u slobodi.

Kultura i umetnost nastaju i razvijaju se kao odraz slobode, slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima. Ovom manifestacijom obeležavamo 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine, dva datuma kada je u dva svetska rata, Beograd bio oslobođen - rekla je Mihajlović.

Zatim će, 20. oktobra u 11 sati, biti održan memorijalni defile "Pobeda Slobode" od Terazija do zgrade Albanija, koji čine kolona počasnog voda pitomaca vojne akademije i zastavni vod predstavnika SUBNOR-a.

Foto: wikipedia.org

 

Nakon defilea, na Trgu republike će biti organizovan koncert "Pesma slobode" koji će biti praćen dramskim izvedbama, a istog dana, u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

Od 21. oktobra, ispred značajnih spomenika saveznika biće odata počast i zahvalnost saveznicima u borbi za oslobođenje.

- Poslednji događaj je predstava ''Povratak u Beograd'', koja će biti održana 1. novembra na platou ispred Skupštine grada u 13 sati, a koja će se baviti pričom Ivana Živaljevića, prvog srpskog oficira koji je posle 45 dana ofanzive, ušao u Beograd - najavio je Čelebić.

Detaljan program može se videti na sajtu "Dani slobode 2022".

 

 

 

Ostavite komentar