Vesti > Beograd

Beograd STRAHUJE: Da li će bahatom INVESTITORU zasmetati i ceo KONAK KNEGINJE LJUBICE, pošto ga VEĆ POLAKO UNIŠTAVA?

Građani podneli prijavu građevinskoj inspekciji u vezi ovih radova, ali još čekaju odgovor

Izvor: K1info

21/06/2023 > 14:14

podeli vest:

Beograd STRAHUJE: Da li će bahatom INVESTITORU zasmetati i ceo KONAK KNEGINJE LJUBICE, pošto ga VEĆ POLAKO UNIŠTAVA?
Foto: wikipedia.org/Goldfinger


Deo oluka na Konaku kneginje Ljubice odsečen je, a cilj je, da se nova zgrada koja je u izgradnji, doslovno "nasloni" na taj objekat, odnosno, spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Jedan korisnik društvene mreže Twitter objavio je fotografije o nečuvenoj, možda i "divljoj gradnji" u Ulici kneza Sime Markovića u starom jezgru Beograda i tako pokrenuo lavinu kritika zbog skrnavljenja ovog spomenika.

Korisnici ove društvene mreže pitaju se prvo, gde je tabla sa informacijama o projektu zgrade koja se naslanja na Konak koji predstavlja kulturno dobro, ali i zbog čega se šut baca u dvorište pomenutog spomenika kulture.

Ipak, najviše su šokirani skrnavljenjem samog spomenika.

Takođe, postavljaju i logično pitanje, gde će da ide voda sa krova, i koliko će zapravo štete da se nanese Konaku, s obzirom da su radovi u toku. 

Svaki put dosegnu nove nivoe bahatosti. Puno lepih starih vila je srušeno po Beogradu i Novom Sadu da bi gradili bezlične tranzicione višespratnice. Ali ovo je novi vrhunac, ovo je jedna od najvažnijih i najstarijih građevina koje imamo očuvane, a jako ih je malo - napisao je jedan tviteraš. 

Jedan od korisnika dodao je i da je podneo prijavu građevinskoj inspekciji u vezi ovih radova, ali da ga inspekcija i dalje nije obavestila da li je postupila po prijavi.

Inače, Konak je podignut po naređenju kneza Miloša Obrenovića, za stanovanje njegove porodice, odnosno kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila. Sagrađen je u periodu između 1829. i 1831. godine.

Konak je već 1980. otvoren za javnost kao muzej memorijalnog tipa, što mu je i današnja funkcija. 

 

Stalnu postavku muzeja predstavljaju enterijeri beogradskih građanskih kuća 19. veka, odnosno originalni nameštaji orijentalno-balkanskog stila, kao i drugih stilova sa uticajem srednje i zapadne Evrope toga vremena.

U podrumu ove zgrade, koji je nazvan Sala pod svodovima, danas se organizuju tematske izložbe, predavanja i drugi događaji.

Konak kneginje Ljubice predstavlja danas i kulturno dobro od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom. Status spomenika kulture ovaj objekat dobio je prvi put još 1946. Odlukom tadašnjeg Odeljenja za zaštitu spomenika kulture pri Umetničkom muzeju.

Ostavite komentar