Vesti > Beograd

Beograde, PADAJU TI FASADE: Čuvajte glavu kad idete CENTROM GRADA, ovaj problem je NIČIJA BRIGA

O fasadama se niko nije brinuo, niti je radio preventivno održavanje

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 09:05

podeli vest:

Beograde, PADAJU TI FASADE: Čuvajte glavu kad idete CENTROM GRADA, ovaj problem je NIČIJA BRIGA
Foto: Tanjug printscreen


U najužem centru Beograda, oronule fasade i zidovi skloni padu, predstavljaju veliki problem. Jedan od takvih objekata nalazi se i u Takovskoj ulici 46, gde stoji upozorenje da otpada fasada.

Pošto taj objekat nije registrovan kao stambena zajednica, nadležnost je komunalne inspekcije da uspostavi prinudni upravu.

- Sanacija svih fasada, pa tako i na ovoj zgradi je u nadležnosti vlasnika stanova. Međutim, ovde imamo problem što stambena zajednica nije registrovana, tako da stanari ne mogu da se organizuju i deo zgrade je restitucijim vraćen starim vlasnicima - rekao je predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački.

 

Prema njegovim rečima, potrebno je da komunalna inspekcija izađe na teren i jednim rešenjem registruje prinudnu upravu, a onda da prinudni upravnik krene u proces sanacije fasade.

- Ukoliko dođe do narušavanja javne bezbednosti odgovorni su svi vlasnici bez obzira što stambena zajednica nije registrovana, odnosno dodeljena prinudna uprava. To ne sprečeva da stanari između sebe izaberu upravnika, nekog odgovornog ko će da sprovede procese održavanja zgrade, kako tekućeg tako i investicionog, kao što je slučaj ovde - rekao je on.

- Vidimo da na narandžastoj traci piše građevinska inspekcija. Inspekcija je izašla na teren, naložene mere su u pripremi i građevinska inspekcija će naložiti stambenoj zajednici da otkloni sve ove neispravnosti, fasada sklona padu da se odbije, a zatim da se uradi nova fasada i sigurno će u saradnji sa komunalnom inspekcijom biti dodeljena i prinudna uprava - rekao je Banovački.

On je istakao da problem jeste veliki, pogotovo na Starom gradu, gde su zgrade stare i više od 50, 60 godina.

- Nije rađeno preventivno održavanje, niko se ranije nije brinuo o njima, tako da sem što su problem za vlasnike stanova, sad su oronule fasade postale problem i za javnu bezbednost - rekao je Banovački.

 

 

Ostavite komentar