Vesti > Beograd

GALA KONCERT u čast RENATU BALESTRI 26. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Njegovi brojni prijatelji iz Italije i Srbije evociraće uspomene na velikog umetnika, kreatora i prijatelja naše zemlje

Izvor: K1info

18/04/2023 > 12:49

podeli vest:

GALA KONCERT u čast RENATU BALESTRI 26. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Foto: arhiva Fabrika


U sklopu manifestacije “Italijanska moda u Beogradu”, agencija Fabrika, Narodno pozorište u Beogradu i Ambasada Italije, organizuju “UNI CREDIT bank Gala concert - u čast Renatu Balestri”, koji će biti održan 26. aprila, na velikoj sceni Narodnog pozoršta.

Renato Balestra, veliki kreator i umetnik, ali i veliki prijatelj Srbije, preminuo je 26. novembra prošle godine. Na ovom događaju će se okupiti njegovi brojni prijatelji iz Italije i Srbije, a cilj koncerta je da se evociraju uspomena na njega i oda zahvalnost za sve što je uradio ne samo za Narodno pozorište, već i za našu zemlju. 

Program: Koncert orkestra Narodnog pozorišta sa gostujućim dirigentom iz Italije, Jacopom Sipariem, koji je bio veliki prijatelj Renata Balestre. Koncert se sastoji iz 3 dela:

1. deo koncerta: Odlomci iz baleta “Labudovo jezero”, u okviru koga će prvaci baleta Narodnog pozorišta, Tatjana Tatić, Igor Pastor i Jovica Begojev, ali i baletski umetnici iz ansambla Narodnog pozorišta, izvesti segmente iz istoimenog baleta, u kostimima koje je za ovaj balet radio Renato Balestra.

2. deo koncerta: Izvođenje čuvenih, omiljenih arija Renata Balestre, koji je bio veliki poznavalac klasične muzike, sa solistkinjama, našom primadonom, Jadrankom Jovanović i gošćom iz Italije, sopranom Ripaltom Bufo.

3. deo koncerta: Izvođenje numera iz opere "Pepeljuga". U okviru ovog dela koncerta, kao solisti će nastupiti Jadranka Jovanović i Ripalta Bufo, a manekeni će u formi performansa predstaviti kostime iz istoimene opere koja je na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu, a koje je kreirao Renato Balestra. Ogromnom uspehu ove opera su doprineli i čarobni kostimi Renata Balestre. Premijera je održana 1998. Godine, a obnovljena premijera, 2017. godine.

U “pauzama” između delova koncerta, na velikom led ekranu će se smenjivati fotografije i video snimci sa revija Renata Balestre u Beogradu, humanitarnih koncerata za kupovinu novog koncertnog klavira za Kolarac, sa njegovim modnim revijama, brojnih humanitarnih akcija za decu Prihvatilišta i decu bez roditelja, video snimci opera "Pepeljuga" i baleta  "Labudovo jezero"...

Na kraju će se njegovoj ćerki Federici, jednoj od naslednica, pridružiti brojni prijatelji iz Srbije i Italije.

Ono što povezuje prvi i treći deo koncerta su spektakularni kostimi Renata Balestre koje je radio za Narodno pozorište u Beogradu. 

 

Ostavite komentar