Vesti > Beograd

Katastar ISPRAVNO postupio pri UPISU prava na NEPOKRETNOSTI koje koristi pozorište Boško Buha

RGZ ističe da je vlasništvo nad navedenom nekretninom upisano na temelju dostavljenih isprava u skladu sa zakonom

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 20:31

podeli vest:

Katastar ISPRAVNO postupio pri UPISU prava na NEPOKRETNOSTI koje koristi pozorište Boško Buha
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Povodom tvrdnji u medijima u vezi sa izmeštanjem pozorišta Boško Buha, u kojima se navodi da ta ustanova ne može da započne rekonstrukciju zbog greške u katastru koja još nije ispravljena, Republički geodetski zavod (RGZ) saopštava da greške u katastru nije bilo, kao i da su sve promene nosioca prava izvršene na osnovu dostavljenih podobnih isprava.

U tom saopštenju navodi se da je poslovni prostor površine 530 metara kvadratnih, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, upisan u katastar nepokretnosti kao javna svojina Grada Beograda s pravom korišenja opštine Stari grad u udelu od 30023/53000 i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Кruševca u udelu od 22977/53000.

RGZ ističe da je vlasništvo nad navedenom nekretninom upisano na temelju dostavljenih isprava u skladu sa zakonom.

- Upis firme Rubin iz Кruševca izvršen je na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu od 27. aprila 2016. godine i presude Privrednog apelacionog suda od 11. januara 2017. godine, kojom je utvrđeno da je Rubin vlasnik predmetnog poslovnog prostora u idealnom delu od 22977/53000 - napominje se u saopštenju.

Dodaje se da je upis preduzeća Butik 1 iz Кruševca, umesto dosada upisane firme Rubin iz Кruševca, izvršen rešenjem SКN Stari grad od 20. decembra 2021. godine na osnovu odluke o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću, koju je potvrdio javni beležnik Miodrag Đukanović 9. novembra 2015. godine i rešenja Agencije za privredne registre od 12. novembra 2015. godine.

Rešenje SКN Stari grad poslato je strankama u postupku i na njega nije bilo žalbe. Povodom pisanja medija o izmeštanju Pozorišta Boško Buha reagovali su mnogi drugi, od stranaka do javnih ličnosti, a jedna od njih je i glumica zaposlena u toj ustanovi Slobodanka Latinović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je rekla da je gradska sekretarka za kulturu u ponedeljak kontaktirala sa pozorištem i poručila da glumci imaju apsolutnu podršku da ostanu na svojoj adresi, kao i da Grad smatra da je Boško Buha institucija kulture od nacionalnog značaja i da nikakvo preseljenje ne dolazi u obzir.

Glumačka organizacija Srbije podržava svoje kolege i sve zaposlene u pozorištu Boško Buha u borbi da vrate svoju scenu na Trgu republike svojoj publici.

- Zahtevamo da Grad Beograd, kao osnivač pozorišta, prihvati svoju odgovornost, naloži nadležnim organima da otklone pravno-imovinske greške i da se što pre započne rekonstrukcija zgrade i scene pozorišta Boško Buha - navodi se u saopštenju Glumačke organizacije Srbije.

Gradski odbor Socijaldemokratske stranke Beograd smatra da je nedopustivo da se "greška" u katastru ispravlja tako što se pozorište seli u Beograd na vodi, o čemu "zaposleni saznaju od predstavnika te firme, a ne od svog osnivača, Skupštine grada Beograda.

Predsednik beogradskog odbora SDS-a profesor dr Dragoslav Šumarac je podsetio da je prostor u kome je smešteno pozorište, koje je i svojevrstan simbol centra Beograda, odavno planiran za rekonstrukciju, kao i da je zbog određenih imovinsko-pravnih pravnih problema rekonstrukcija odlagana.

- Taman kad su ti problemi razrešeni, kad su i gradski čelnici najavljivali ubrzanu rekonstrukciju, a zaposleni u pozorištu se radovali rešavanju problema, kad je sve bilo spremno da se otpočne sa rekonstrukcijom, ispostavilo se da se desila greška u katastru - rekao je Šumarac.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Narodni poslanik i predsednik Pokreta Novo lice Srbije Miloš Parandilović istakao je da je žalosna slika uplakanih glumaca koji protestvuju ispred pozorišta Boško Buha, braneći svoj dom koji se u centru Beograda nalazi više od sedam decenija.

Poslanici i gradski odbornici stranke Zajedno pružaju podršku zaposlenima u pozorištu Boško Buha koji su juče protestovali zbog proterivanja iz njihovog prostora, navodeći da je Grad bez ičijeg znanja promenio vlasničku strukturu prostora koje već 50 godina uspešno i na radost mnogih generacija koristi poznato dečje pozorište.

- I to nije nikakva greška u katastru, već Grad Beograd protivzakonito i ispod radara rasprodaje sve najvrednije što ima - rekao je narodni poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić.

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović istakla je da SNS želi da izmesti beogradsko dečje pozorište Boško Buha, koje se na Trgu republike nalazi već 73 godine u Beograd na vodi i to u zgradu u Savskoj koja nema potrebne uslove i tako stavi katanac na njega.

Zbog pozorišta Boško Buha je i predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Beograda Vladimir Pajić hitno sazvao sednicu tog tela, a on sam će na konferenciji za medije sutra, u sredu, 22. marta, s početkom u 12 sati ispred ulaza u gradsku Skupštinu, govoriti o situaciji u pomenutom pozorištu, kao i o rušenju Nemačkog paviljona u okviru logora Staro sajmište.

 

 

Ostavite komentar