Vesti > Beograd

GLUMICA otkrila: Imamo podršku GRADSKE UPRAVE da "Buha" ostane na TRGU

Rečeno nam je da će ispitati šta se dogodilo u katastru i da nikakvo preseljenje nije opcija, otkrila je Latinovićeva

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 13:25

podeli vest:

GLUMICA otkrila: Imamo podršku GRADSKE UPRAVE da "Buha" ostane na TRGU
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC


Glumica pozorišta "Boško Buha" Slobodanka Boba Latinović rekla je da je gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić pružila danas podršku ansamblu tog dečijeg teatra. 

Juče je glumica pred novinarima pročitala pismo zaposlenih u pozorištu "Boško Buha" u kojem se kaže da je "stav kolektiva pozorišta da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine"

- Gradska sekretarka nam je kazala da će ispitati šta se dogodilo u katastru i da nikakvo preseljenje nije opcija. Kazala nam je da je "Boško Buha" institucija kulture od nacionalnog značaja i da će učiniti sve da ostanemo na staroj adresi i da rekonstrukcija naše večernje scene počne što pre - kazala je Latinović. 

Konferencija za novinare je juče održana u prostoru na Trgu Republike, koje je usled građevinskih radova ogoljenih zidova i više godina nije u upotrebi.

Kako je rečeno, povodom za obraćanje je 20. mart Svetski dan pozorišta za decu i mlade, i poziv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i gradskog Sekretarijata za kulturu da se izjasne o preseljenju u zgradu renovirane Pošte na Savskom trgu.

Iz "Boška Buhe" su podsetili da su prvobitno prihvatili prethodnu ponudu za prostor na Savskom trgu samo kao dodatnu scenu, koja bi im olakšala poslovanje, pošto imaju Scenu za decu i Večernju scenu.

- Pozorište traži da se u najkraćem roku, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekostrukcije. Ukoliko se to ne dogodi, bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake - naveli su zaposleni.

Iz "Boška Buhe" su podsetili da rekonstrukciju koči problem nastao 2017. godine kada je u katastru izvršeno uknjiženje prostora foajea i sale pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, a vlasništvo je kasnije preneto na preduzeće Butik iz Kruševca.

- Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo - naveli su iz "Boška Buhe".  

Glumica Olga Odanović je u emotivnom govoru podsetila na upravnika "Boška Buhe" Milorada Mandića Mandu (1961-2016), koji je "život dao za ovu scenu" i ostavio u amanet svima da se rekostrukcija završi, što je dužnost Grada Beograda.

- Da li je moguće da su sva pozorišta, od Beogradskog dramskog i Atelja 212, ušla u period rekostrukcije i to su završili. Od 2015. godine mi nemamo odgovor. Apelujem da nas čuju i pomognu da se ovo više završi - podsetila je Odanović.

Prema njenim rečima, "Boško Buha" zaslužuje da "ima svoju kuću gde je i bila 70 godina - na Trgu Republike".

 

Ostavite komentar