Vesti > Beograd

Šapić o novom ZOO VRTU: Najbolja lokacija je ADA SAFARI, ne brinite NEĆE SE ZIDATI TAMO GDE SU SADA LAVOVI I ALIGATORI

Bio je predlog za Krnjaču i Surčin, ali to nije najbolje rešenje

Izvor: K1info

03/02/2023 > 11:28

podeli vest:

Šapić o novom ZOO VRTU: Najbolja lokacija je ADA SAFARI, ne brinite NEĆE SE ZIDATI TAMO GDE SU SADA LAVOVI I ALIGATORI
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Gradonačelnik Aleksandar Šapić saopšto je da se beogradski Zoološki vrt izmešta na novu lokaciju i to na Adi ciganliji, tačnije - Adi safari.

Zoo vrt je često bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja  a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojovic imao ideju o izmeštanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostvrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbnom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrzi sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari -  saopštio je Šapić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Šapić je naveo i razloge za takvu odluku.

- Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni. Ako uspemo u tome - kazao je Šapić.

On je dodao da ima i dosta stvari koje treba rešiti, pre nego što Zoološki vrt osvane na Adi safari.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

- Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od 10 godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pesacko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žičara je jednostavnija, nije velika trasa treba samo da se pređe reka - kazao je Šapić.

- Ljudi koji žive ovde imaju pravni osnov, neće ostati bez ičega. Kad oni budu znali gde idu, onda možemo da počnemo s projektom. A onda i ove korake paralelno. Zoo vrt zaslužuje da se nađe u pravim uslovima, a i Kalemegdanska tvrđava koja je biti istorijsko kulturno dobro. Imaćemo zooloski vrt u centru grada, ali u boljjm uslovima - uveravao je gradonačelnik.

Na pitanje kada se očekuje novi Zoološki vrt, Šapić kaže:

- Ne bih licitirao sa terminima. Ne znamo koliko ce trajati pregovori, ša samo izmeštanje životinja. Nemamo to iskustvo. Najvažnije je da je doneta politicka odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Očekujem u dve do tri godine da možemo da vidimo kraj ovoga svega - dodao je Šapić.

On je rekao  da novac nije opredeljen i da je odluka upravo doneta.

- Krenuće tu interesne grupe, sigurno, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav, kažu, biće restoran, gde je bio aligator, zgrada. To je sve laž. Taj prostor bice sanitarno zaštićeniji nego sada - uveravao je Šapić.

 

 

 

 

Ostavite komentar