Sport > Time Out

Priština hoće DA IM KATAR i FIFA POKLONE čuveni stadion "974" na kome je SRBIJA IZGUBILA OD ŠVAJCARSKE

Dan posle utakmice Brazil - Južna Koreja, već se radi na tome da "nestane" stadion koji je obeležio Mundijal u Kataru

Izvor: K1info/Sportal.rs

06/12/2022 > 08:08

podeli vest:

Priština hoće DA IM KATAR i FIFA POKLONE čuveni stadion "974" na kome je SRBIJA IZGUBILA OD ŠVAJCARSKE
Foto: FIFA/Printscreen


Mnogo toga neobično vezuje se za ovaj objekat. Stadion se zove "974" što je prvi put da neki od objekata na kojima se igraju utakmice Mundijala ima kao naziv broj, a razlog za ovako nešto jeste sama arhitektura. Objekat je koštao oko 767 miliona dolara!

Naime, čitav stadion izgrađen je pomoću 974 transportnih kontejnera, koji će svi moći da se izvuku i iskoriste za neku drugu svrhu posle turnira. Takođe, ovaj stadion neće biti klimatizovan jer za tim i nema potrebe, zbog specifične infrastrukture, a broj 974, ujedno je i pozivni za Katar, pa je i sa te strane simboličan.

Stadion "974" je kapaciteta 40.000 mesta i nalazi se u Dohi, na obali Persijskog zaliva, a izgrađen je tako da poseduje prirodnu ventilaciju, a najveći deo konstrukcije izgrađen je od recikliranog čelika. U pitanju je stadion modernog dizajna, koji će kada najbolji fudbaleri sveta napuste Katar, otići u istoriju.

Nama ovaj meč neće ostati u lepom sećanju, na njemu smo igrali protiv Švajcarske i ispali sa Mundijala sa 3:2. Koreja je u završnom od sedam utakmica na ovom objektu pala protiv Brazila sa 4:1.

Plan FIFA i zahtev tzv. Kosova

Foto: Tanjug/AP

 

Po završetku Svetskog prvenstva stadion će biti demontiran i poklonjen nekoj od država članica FIFA. Kandidata za preuzimanje ovog velelepnog zdanja je mnogo, a prema pisanju inostranih medija prvi prenosivi stadion na planeti dobiće Fudbalski savez tzv. Kosova.

Savez južne srpske pokrajine kod Svetske fudbalske asocijacije aplicirao za dobijanje stadiona nakon Mundijala, a prema rečima predsednika tzv. “FS Kosova” šanse da ovaj sportski objekat na kraju završi u njihovom vlasništvu su velike i to zbog dobrih odnosa koje gaje sa FS Katara.

 

 

 

Ostavite komentar