Sport > Time Out

PLENKOVIĆ TRAŽIO od Micotakisa HITNU DEPORTACIJU NEVINIH: Nemoguće da svih 100 uhapšenih ODGOVORNO ZA NASILJE

On je od grčkog premijera zatražio da se hrvatskim državljanima osigura bezbednost u zatvorskim institucijama

Izvor: K1info/Tanjug

17/08/2023 > 14:51

podeli vest:

PLENKOVIĆ TRAŽIO od Micotakisa HITNU DEPORTACIJU NEVINIH: Nemoguće da svih 100 uhapšenih ODGOVORNO ZA NASILJE
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC/ bg


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će pružiti maksimalnu podršku hrvatskim državljanima u Grčkoj, koji su uhapšeni zbog sukoba navijača, i da je od grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa tražio da se oni nevini što pre deportuju u Hrvatsku, navodeći da nije moguće da je svih stotinak uhapšenih jednako odgovorno za događaje u Atini. 

Plenković se, na početku sednice hrvatske vlade, osvrnuo na nerede u Atini, pri čemu je jedan grčki državljanin smrtno stradao, a zbog sukoba je uhapšeno i zatvoreno stotinak hrvatskih državljana, i istakao da najoštrije osuđuje huliganizam, prenosi HRT. 

- Ovakvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, posebno kada vidimo da je po rezultatima Hrvatska fudbalska velesila. Kao društvo moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam - istakao je on i dodao da pruža maksimalnu pomoć hrvatskim državljanima.

Ponovio je da je hrvatska policija obavestila i grčku policiju i druge države o potencijalnom dolasku.

- Maksimalno je angažovana naša diplomatija, MVEP (Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova) i drugi. U stalnoj smo komunikaciji i na premijerskom i ministarskom nivou. Nastojaćemo da maksimalno ispunimo našu ustavnu obavezu, a to je zaštita hrvatskih državljana i pružanje konzularne i pravne pomoći - istakao je Plenković. 

U razgovoru sa Micotakisom, Plenković je rekao da je izrazio oštru osudu nasilja. 

- Ne prejudicirajući krivicu, izrazio sam saučešće zbog pogibije jednog navijača AEK-a. Od premijera sam zatražio da se našim državljanima osigura bezbednost u zatvorskim institucijama. Drugo, da proces bude pravedan, brz i efikasan. S obzirom na to da nije realno da je svih 100 osumnjičenika jednako odgovorno za nerede, nanošenje povreda i uništavanje, da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što pre deportuju u Hrvatsku - naglasio je Plenković. 

Naše službe će komunicirati sa grčkim vlastima i pružiti dodatnu podršku, bilo o lekarskoj nezi ili o nekim drugim potrebama, naveo je hrvatski premijer, podsećajući da se radi o sudskom postupku koji sprovodi grčko tužilaštvo i sudovi, saopštio je. 

- U stalnom smo kontaktu sa roditeljima, javnost takođe zna da su pritvoreni većinom veoma mladi - dodao je on. 

Ostavite komentar