Sport > Time Out

Da njeno KOPLJE leti ko da je na RAKETI: ADRIANA VILAGOŠ zna šta će da traži od Deda Mraza

Najbolja svetska Mlada zvezda u usponu otkrila je kakvi su joj ciljevi u 2023. godini

Autor: Vojin Jovanović

31/12/2022 > 20:31

podeli vest:

Da njeno KOPLJE leti ko da je na RAKETI: ADRIANA VILAGOŠ zna šta će da traži od Deda Mraza
Foto: Privatna arhiva


Kada sa samo 18 godina drugi put zaredom osvojite titulu juniorske prvakinje sveta, a zatim na seniorskom Evropskom prvenstvu uzmete srebrnu medalju, šta možete od Deda Mraza da tražite na kraju sezone? Da vas proglase za svetsku Mladu zvezdu u usponu? Pa može, Deda Mraz je i to sredio!

Dobro, ruku na srce, u slučaju Adriane Vilagoš, mlade srpske bacačice koplja, pre će biti da je ona sama "sredila" sva ta zlata i srebra i učinila da je Svetska atletika proglasi za već pomenutu Mladu zvezdu u usponu, nego što je Deda Mraz imao nešto sa tim.

Ali, kako Adriana i njena majka-trener Đerđi Vilagoš za čitaoce portala K1 info pričaju upravo za Novu godinu, onda je u redu da bar mi od njega poželimo da našoj atletičarki ispuni poneku zlatnu želju u 2023. godini. I nama bi značilo da se radujemo...

Zato i da počnemo sa tim kako je bilo i šta nas očekuje - posle fantastičnih rezultata, medalja i priznanja, kako Adriana ocenjuje takmičarsku 2022. i šta predstoji u 2023?

- Ovo je bila moja najbolja godina do sada. Ostvarila sam svoj najveći cilj, da odbranim titulu svetske juniorske šampionke, a jako sam srećna što sam osvojila srebrnu medalju na seniorskom Evropskom prvenstvu.

Takmičenja u 2023. godini ću početi u martu, na Evropskom bacačkom kupu u Leiriji. Osim Prvenstva Srbije i Prvenstva Balkana, planiram da nastupim na nekoliko velikih mitinga, na Evropskom juniorskom prvenstvu i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti - rekla je Adriana Vilagoš.

Naša sjajna mlada bacačica koplja potpuno je posvećena sportu kojim se bavi, pa tako i sada praznik dočekuje radno, što ne ostavlja puno prostora za stvaranje kakvih tradicija ili pravljenje novogodišnjih gurmanluka.

- Već zadnjih nekoliko godina Novu godinu slavimo u Splitu za vreme priprema. Najčešće 31. boravimo na stadionu do kasno - igramo košarku, tenis... Posle u apartmanu igramo društvene igre i dočekujemo ponoć gledajući vatromet sa terase. Potom je vreme da se ide na spavanje, jer nas već 1. januara odmah čeka trening - otkriva Adriana, a mama Đerđe se nadovezuje: - Dakle, osim igara u apartmanu i vatrometa nemamo nekih posebnih novogodišnjih tradicija, osim što eventualno nazdravimo, umesto šampanjcem, vinom ili likerom. A kad smo ovde na pripremama, nemamo posebnu novogodišnju trpezu.

Foto: Privatna arhiva

Adriana Vilagoš

Pošto Andrianin rođendan pada 2. januara, kako je rešeno pitanje poklona - dva velika datuma su odmah jedan do drugog, podrazumeva li to jedan ili dva poklona?

- Mi slavimo katolički Božić, pa Adriana dobije poklon za Božić, za Novu godinu ne, pa za rođendan ponovo dobija neki poklon - kaže kroz osmeh mama Đerđi.

Dakle, nema "izvlačenja", dva poklona moraju da "padnu" kako god da se okrene. Ali, pokloni su jedno, a slavlja nešto sasvim drugo - pa tako i proslava Nove godine. Kako profesionalni sportista generalno dočekuje takav praznik - ima li mesta za opuštanje sa prijateljima, ili se i tu sprovodi neki "sportskiji režim", koji podrazumeva odricanja?

- Uvek je sparing partnerka Bači Virag sa nama na pripremema, pa provodimo vreme sa njom. Kada smo na pripremema, nema klasičnog dočeka Nove godine i taj segment je jedan od niza odricanja - priznaje Adriana.

Za kraj, moramo da konstatujemo da je 2022. bila sjajna i da su pomerene granice kad je reč o bacanju koplja kod nas, ali možemo li očekivati njihovo novo pomeranje i u narednoj sezoni - čemu se nada i šta želi Adriana u 2023. godini?

- Glavna želja mi je da oborim svetski juniorski rekord, za šta mi trenutno fali 32 centimetra, da osvojim zlatnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu u Jerusalimu i da dobro nastupam na velikim mitinzima i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Nadalje, želim da položim predstojeće ispite sa dobrim ocenama, i da nas posluži zdravlje tokom cele godine - zaključila je Adriana Vilagoš.

 

Ostavite komentar