Sport > Tenis

Teniski eksperti: Teško će iko NADMAŠITI USPEH Federera, Nadala i Đokovića

O velikoj karijeri Federera, ali i o Đokovićevim predstojećim turnirima za K1 TV govorili su Vuj Brajović i trener Pilić

Autor: K1

27/09/2022 > 16:44

podeli vest:

Teniski eksperti: Teško će iko NADMAŠITI USPEH Federera, Nadala i Đokovića
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung


eo svet gledao je Federerove suze dok se najelegantniji teniser sveta oprostio od reketa. O njegovoj velikoj karijeri, ali i o Novakovim predstojećim turnirima i povredi zgloba koja ga muči na Lejver kupu, su u emisiji "Kec na jedanaest" govorili teniski analitičar Vuk Brajović i proslavljeni teniski trener Nikola Pilić.

Vuk Brajović priznao je na televiziji K1 da je Federerov oproštaj od tenisa i za njega bio veoma emotivan.

- Mene su suze stigle sutradan kada sam pisao komentar o Federerovom opraštanju od profesionalne karijere. Ima zaista nešto veliko u tome kada se na istom mestu i u istom kadru nađe toliko velikana. Bio je to poseban momenat, posebno režiran i posebno doživljen - kazao je Brajović na televiziji K1.

- Ono što je Federerovu igru činilo jedinstvenom je to što su kod njega i najveći napori izgedali jednostavno i lepršavo, tečno. Emotivnost događaja se najbolje ocrtava iz reči Novaka Đokovića koji je uz svo poštovanje prema Federerovoj veličini imao i momenat prepoznavanja porodične harmonije i osećanja koje inače svi igrači ističu. Neizostavna je porodica za uspeh velikih asova, pa ne čudi što su se svi rasplakali kada je porodica Rodžera Federera izašla na teren. Federer je napravio most između tri velike generacije tenisera, a zlatnu eru definisali su Federer, Nadal, Đoković i Marej. Federerov legat u tenisu biće večan, a tu je i Lejver kup kao jedinstveno takmičenje.

Foto: Tanjug/AP

 

Brajović je istakao da osim što su dobri prijatelji, Nadal i Federer i sarađuju.

- U Rafinoj akademiji postoji i soba Rodžera Federera ukrašena opremom i reketima koje je nosio tokom karijere. Uspeh Lejver kupa oslanja se na učešću Rafe Nadala. S druge strane, Novak i Marej su „klasići“. Odrasli su i trenirali zajedno i došli iz drugog plana da poremete ovaj „duopol“ u tenisu. Isprva odnosi između Federera i Novaka nisu bili sjajni, a okolnosti u poslednje tri godine bile su vanredne zbog pandemije i načina na koji se ATP borio sa tom novonastalom situacijom i pravilima zdravstvenih institucija. Novak je odlučio da džentlmenski ne zameri mnogo Nadalu, a Federeru nije imao mnogo da zameri, jer se on po tom pitanju nije oglašavao, a nije ni učestvovao mnogo na turnirima. Novak je hrišćanski i velikodušno oprostio Nadalu na nekim osuđujućim izjavama. To je veliki plus Novakovom fer-pleju i njegovoj svetskoj ličnosti.

Foto: K1/Printscreen

 

Kada je reč o povredi ručnog zgloba na Lejver kupu koja je zabrinula sve Novakove navijače, Brajović je kazao:

- Problem sa zglobom datira od drugog dana Lejver kupa, ne odranije. Novak je to objasnio medijima. Osećaju se problemi odsustva iz takmičarskog ritma.

Nikola Pilić je, s druge strane, u telefonskom uključenju iz Nemačke u emisiju "Kec na jedanaest", direktno i bez uvijanja po čemu je i poznat, kazao je da Federer i Nadal nikada nisu bili prijatelji Novaku Đokoviću.

- Federer, Nadal i Đoković su označili jednu veliku eru. Nikada se nije dogodilo u nekom sportu da trojica sportista 15 godina „žare i pale“ na najvećim turnirima. To je fantastično. Novak nikada nije dobio pažnje i priznanja koju je trebalo da dobije. On je 373 nedelje bio broj 1 i napravio je najviše ATP poena ikada. Suma njegovih poena bila je viša nego zbir poena Nadala, Federera i Mareja zajedno. Uvek je postojao taj zapadni mejnstrim - Federer i Nadal. Sa Marejem je Novak bio prijatelj, trenirali su i igrali zajedno. U interesima gde su u pitanju milioni evra ne može se tražiti velika ljubav. Ideje koje je Novak imao nisu podržali ni Federer ni Nadal, držali su se zajedno. Onaj govor koji je Novak održao u Londonu je fantastičan. Federer je zaista jedan od najboljih tehničara u istoriji tenisa - kazao je proslavljeni teniski stručnjak Nikola Pilić na K1 televiziji.

Istakao je Pilić i to da Novak verovatno ne bi bio toliko veliki da Federer i Nadal nisu bili toliko snažni.

- Federer je otvorio taj veliki uspeh, jer je on najstariji, i Nadal i Novak su pokušali da ga dostignu i eventualno prestignu. Jedan drugog su gurali. Nije slučajno što je Federer izabrao London za oproštaj. Njegova majka je Engleskinja iz Južne Afrike .Imao je više mogućnosti kao Zapadnjak da dobije sve što je mogao dobiti. Briljantan je u korodinaciji, motorici, anticipaciji, njegovi su udarci čisti, ogroman je to talenat. Ali, nemojmo zaboraviti Nadalovu dominaciju na šljaci i osvojenih 14 Rolan Garos turnira i 373 nedelje koje je Novak proveo na mestu broj 1. Ko će to napraviti i ponoviti? Novak dolazi iz jedne skroz drugačije situacije, iz jedne male zemlje, ali ima karakter i neverovatnu moralnu snagu i odjednom je postao konkurencija Zapadu. I to je ključ svega.

Foto: K1/Printscreen

 

 

Šta je pred Novakom?

Pilić je kazao da je Federeru trebalo dve godine da kaže da više neće da igra tenis.

- Tako veliki šampion to sam mora da odluči bez obzira na sve što mu drugi govore. Da li će Novak osvojiti najviše grend slemova, videćemo. Na Vimbldonu Novak nije dobio nijedan poen. Pa koga su oni kaznili? Svoje igrače. Pa, gde to ima? U Australiji se prošle godine desila sramota. Sramno je kako su se poneli prema tako velikomšampionu kao što je Novak Đoković. On ima još turnira pre Australijan opena, i po informacijama koje imam - igraće tamo. To je teren na kojem on najbolje igra i koji mu najviše odgovara. Izuzetno bi bilo važno za 2023. godinu da odigra najbolje što zna - zaključio je Nikola Pilić u emisiji „Kec na jedanaest“.

Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung

 
Povreda

Nikola Pilić kazao je da se veliki napori ne mogu podnositi, a da se nešto ne istegne ili da nešto ne pukne.

- Boli ga zglob, ali zato što nije imao kontinuitet turnira. Iz praznog hoda došao je u London i ubacio u petu ili šestu brzinu. Igrao je fenomenalno, kao u najboljim danima. I posle Vimbldona je imao manjih problema. Kada izađeš na teren igraš najbolje što možeš, a onda posle, kada se sve ohladi, vidiš kakvo je stanje - objasnio je veliki trener na televiziji K1.

 

 

 

Ostavite komentar