Sport > Tenis

Američki senatori BRANE ĐOKOVIĆA: Bajden dobio PISMO, traže da se Novaku dopusti ulazak u SAD

Oni su podsetili predsednika da je još u septembru izjavio kako je pandemija korona virusa završena

Izvor: K1info/Sportal.rs

05/03/2023 > 16:51

podeli vest:

Američki senatori BRANE ĐOKOVIĆA: Bajden dobio PISMO, traže da se Novaku dopusti ulazak u SAD
Foto: Tanjug/AP


Molba Novaka Đokovića da mu se dozvoli ulazak u Sjedinjene Američke Države je odbijena, a američki senatori Rik Skot i Marko Rubio su odlučili da ulože protest zbog te odluke lično predsedniku Džou Bajdenu.

Skot je objavio odluku vlasti zbog koje srpski teniser neće moći da učestvuje na turnirima Indijan Velsu i Majamiju, odnosno za masters na Floridi i dalje postoji neka nada, mada su šanse izuzetno male.

Kako smatraju da odluka nije adekvatna, dvojica senatora su napisala pismo šefu države, koje prenosimo u celosti.

- Dragi predsedniče Bajden, skrenuta nam je pažnja da je naša administracija odbila zahtev da se odustane od trenutno obavezne vakcinacije stranih turista za ulazak u SAD, koji je podneo najbolje rangirani teniser planete Novak Đoković. Pišemo Vam sa namerom da dozvolite njegovo izuzeće, koje je neophodno da bi se gospodin Đoković takmičio na mastersu u Majamiju, koji će biti održan u Floridi 19. marta 2023. godine - napisali su oni.

U nastavku pisma oni su podsetili Bajdena da je i sam priznao da je pandemija okončana.

- Septembra 2022. godine ste čitavoj državi objavili u 60 minuta da je pandemija koronavirusa gotova i ranije ove godine je doktor Entoni Fauči objavio naučni članak koji pokazuje limitiranu efikasnost vakcina u zaštiti od respiratornih patogena, kao što je taj novi virus. U svetlu ovih promenjenih okolnosti koje ste priznali Vi i Vaša sopstvena administracija sadašnje restrikcije za putnike iz inostranstva koji ulaze u SAD deluju zastarele i spremne za povlačenje.

- Gospodin Đoković je sportista svetske klase, u najboljem je fizičkom stanju i nema visok rizik od ozbiljnih komplikacija od virusa. Deluje nelogično i neusklađeno sa mišljenjem vaše administracije da mu se ne dozvoli da uđe u SAD i da nastupi na profesionalnom turniru. Manjak rizika po javno zdravlje, zajedno sa čistim benefitima njegovog učešća na turniru, to bi bio veliki pokretač naše lokalne ekonomije i treba napraviti odluku koja će biti presedan za ostale u toj poziciji. Nadamo se da će doći do potpunog povlačenja obavezne vakcinacije za strane turiste koji žele da legalno uđu u našu veliku državu.

Na kraju, oni su pozvali Bajdena da odmah dozvoli Đokoviću oslobađanje od obavezne vakcinacije za strane putnike, kako bi mogao da se takmiči na mastersu u Majamiju. 

 

Ostavite komentar