Sport > Ostali sportovi

F1 kvalifikacije VN Sjedinjenih Država: Šarl LEKLER na polu, Maks FERSTAPEN zbog poništenog kruga startuje kao ŠESTI

Ovo je prva pol pozicija za Ferarijevog takmičara od Velike nagrade Azerbejdžana iz aprila meseca

Izvor: K1info

21/10/2023 > 14:40

podeli vest:

F1 kvalifikacije VN Sjedinjenih Država: Šarl LEKLER na polu, Maks FERSTAPEN zbog poništenog kruga startuje kao ŠESTI
Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Didlick


Vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je treću pol poziciju u ovogodišnjoj sezoni pošto je Maksu Ferstapenu poništen najbrži krug zbog prekoračenja granica staze.

Lekler je odvezao dva brza kruga dovoljno dobra za pol poziciju, da bi nakratko izgubio prvo mesto od Ferstapena u uzbudljivom završetku kvalifikacija, ali je svetskom prvaku poništen najbrži krug zbog izlaska van staze u krivini 19.

To je omogućilo Lekleru da osvoji pol poziciju, prvi put od Velike nagrade Azerbejdžana iz aprila meseca. Lekler je imao pol poziciju i na Velikoj nagradi Belgije, ali je do nje došao posle pomeranja Maksa Ferstapena za pet pozicija zbog promena delova na bolidu.

Meklarenov takmičar Lando Noris bio je brži svega devet hiljaditih delova sekunde ispred svog zemljaka Luisa Hamiltona.

Drugi Ferarijev takmičar, Karlos Sainc, završio je kvalifikacije na četvrtom mestu, dok je peti bio Džordž Rasel iz Mercedesa.

Ferstapen je grešku platio šestom pozicijom i startovaće iz trećeg reda na nedeljnoj trci.

Alpinini vozači Pjer Gasli i Esteban Okon su u četvrtom startnom redu, dok je peti rezervisan za Serhija Pereza i Red Bulla i Oskara Pjastrija iz Meklarena.

Poništen krug zbog prekoračenja granica staze ostavio je Danijela Rikarda na 15. mestu u njegovom povratku u ekipu Alfa Taurija, nakon što je propustio prethodnih pet trka zbog loma ruke.

Katastrofalne kvalifikacije imali su takmičari Aston Martina - Fernando Alonso bio je tek 17. dok je njegov klupski kolega Lens Strol zauzeo pretposlednje, 19. mesto.

Danas se kvoze kvalifikacije za sprint trku koje počinju u 19:30, dok je sprint zakazan za ponoć. Glavna trka vozi se u nedelju od 21:00.

Ostavite komentar