Sport > Ostali sportovi

MotoGP: Žoan ZARKO trijumfovao u Australiji, Horhe MARTIN izgubio trku u POSLEDNJEM krugu

Martin je bio u vođstvu čitavu trku, ali ga je odluka da stavi zadnju meku gumu na svoj Dukati naposletku koštala pobede

Izvor: K1info

21/10/2023 > 08:38

podeli vest:

MotoGP: Žoan ZARKO trijumfovao u Australiji, Horhe MARTIN izgubio trku u POSLEDNJEM krugu
Foto: Tanjug/Alessandro La Rocca/LaPresse via AP


Žoan Zarko pobednik je trke za VN Australije koja je vožena na Filip Ajlendu. On je do prve pobede u MotoGP šampionatu došao odvezavši 27 krugova u vremenu 40:39,446. Neverovatan trijumf francuski takmičar iz ekipe Pramaka ostvario je u poslednjem krugu kada je pretekao klupskog kolegu Horhea Martina.

Frančesko Banjaja iz Dukatija bio je drugi sa zaostatkom od 0,201 sekundi, dok je treće mesto pripalo Fabiju Diđanantoniju iz Gresinija, koji je bio sporiji od pobednika za 0,477 sekundi.

Horhe Martin krenuo je sa pol pozicije do koje je došao postavivši novi rekord staze tokom kvalifikacija, zadržavši prednost na startu trke ispred Breda Bindera i Frančeska Banjaje.

U trećem krugu vodeći u šampionatu Banjaja gubi poziciju od Fabija Diđanantonija, a u četvrtom krugu Horhe Martin, koji se odlučio za meku zadnju gumu, imao je već četiri sekunde prednosti pred glavnim konkurentom za titulu.

U jedanaestom krugu Đoan Mir iz Repsol Honde izleteo je posle kontakta sa Lukom Marinijem, a u trinaestom van staze se našao i prošlogodišnji šampion iz Moto2 Augusto Fernandez iz ekipe Tech3.

Na polovini trke formirala se grupa od četiri takmičara koji su bili u poteri za vodećim Martinom, a u njoj su pored Bindera i Diđanantonija bili i Peko Banjaja i Žoan Zarko.

Martin je imao tri sekunde prednosti dok se borba četvorice vozača za drugo mesto zahuktavala, a Diđanantonio devet krugova pre kraja pretiče Bindera, smanjivši prednost vodećeg za skoro pola sekunde u 20. i 21. krugu.

U 23. krugu Binder se vraća na drugu poziciju, a u 25. agresivni Žoan Zarko izbija na treće mesto, da bi u pretposlednjom krugu pretekao i Bindera.

Poslednji krug doneo je epsku dramu kada se pokazalo da je Martinova zadnja guma bila previše potrošena, pa Zarko pretiče klupskog kolegu, što koristi i Banjaja koji takođe obilazi Španca.

Fabio Diđanantonio na kraju se našao na postolju, Binder je bio četvrti, a Horhe Martin trku završava na petom mestu.

Šesti je bio Marko Beceki, sedmi Džek Miler, dok je osma pozicija pripala Alešu Espargaru.

Frančesko Banjaja povećao je prednost u šampionatu i posle VN Australije ima 366 bodova, Horhe Martin je drugi sa 339. Treći je Marko Beceki sa 293, dok Bred Binder ima 224.

Sutra je na programu trka u Moto2 i Moto3 kategoriji, kao i sprint trka u MotoGP koja je na programu u 04:00.

Ostavite komentar