Sport > Ostali sportovi

Formula 1 VN Katara: Maks FERSTAPEN trijumfom POTVRDIO titulu, dvojac MEKLARENA na podijumu

Incident u prvoj krivini posle starta između klupskih kolega iz Mercedesa izbacio je iz trke Luisa Hamiltona

Izvor: K1info

08/10/2023 > 21:06

podeli vest:

Formula 1 VN Katara: Maks FERSTAPEN trijumfom POTVRDIO titulu, dvojac MEKLARENA na podijumu
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic


Maks Ferstapen pobednik je trke za VN Katara koja je vožena na stazi Lusail. Ovo je bio 49. trijumf Holanđanina, kao i 14. pobeda u ovogodišnjem šampionatu.

Kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od 4,833 sekundi prošao je jučerašnji pobednik u sprintu Oskar Pjastri iz Meklarena, dok je treći bio njegov klupski kolega Lando Noris, koji je za pobednikom kasnio 5,969 sekundi.

Nije se dugo čekalo na izlazak vozila bezbednosti jer su kontakt već u prvoj krivini posle starta imali takmičari Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel.

Hamilton je posle ovoga završio u šljunku kraj staze bez zadnjeg desnog točka, čime su raspršene nade o dobrom plasmanu za sedmostrukog šampiona. Hamilton je preuzeo odgovornost za incident, izvinivši se svojoj ekipi i Raselu.

Karlos Sainc nije startovao zbog problema sa sistemom za dovod goriva na njegovom Ferariju, dok je Serhio Perez trku započeo iz boksa. Meksikanac je izbegao kaznu zbog promena na bolidu, obzirom da je njegov RB19 pretrpeo velika oštećenja nakon jučerašnjeg incidenta sa Okonom i Hulkenbergom na sprint trci. Red Bull je kriv za isti prekršaj kao Vilijams sa Loganom Sardžentom na prethodnoj trci u Suzuki, ali je Sardžent pored starta iz boksa dobio kaznu od 10 sekundi.

Proizvođač pneumatika Pirelli ograničio je upotrebu guma na 18 krugova, zbog čega je bila primenjena strategija sa tri zaustavljanja, obzirom da je voženo 57 krugova na stazi Lusail, a vozačima koji ovo ne ispoštuju pretila je diskvalifikacija.

Kao četvrti kroz cilj je prošao Džordž Rasel iz Mercedesa, dok je peti bio Šarl Lekler iz Ferarija. Esteban Okon iz Alpine trku je završio kao sedmi, ispred Valterija Botasa iz Alfa Romea. Serhio Perez je posle dosta problema i kazne za izlazak sa staze ipak uzeo dva poena, dok je jedan pripao drugom vozaču Alfa Romea Guanju Džou.

Najbrži krug trke pripao je Maksu Ferstapenu.

Posle VN Japana Maks Ferstapen ima 433 boda, Serhio Perez je drugi sa 225, dok je Luis Hamilton treći sa 194 osvojena poena. Fernando Alonso na četvrtom mestu ima 183, dok je petoplasirani Karlos Sainc sakupio 153, 8 više od klupskog kolege Šarla Leklera koji sada ima 145.

U poretku konstruktora ekipa Red Bull Racing osvojila je titulu još u Japanu i trenutno ima sa 658 poena, drugi je Mercedes sa 326, dok trećeplasirani Ferari ima 298. Aston Martin na četvrtom mestu ima 230 bod, a Meklaren na petom 219 poena.

Osamnaesta trka za VN Sjedinjenih Država na programu je 22. oktobra.

Ostavite komentar