Sport > Ostali sportovi

Formula 1: Maks Ferstapen NEDODIRLJIV u Španiji, ostvario GREND SLEM

Vodeći u svetskom šampionatu ostvario je treći Grend slem u karijeri – pol poziciju, vođstvo u trci od prvog kruga, pobedu i najbrži krug

Izvor: K1info

04/06/2023 > 17:51

podeli vest:

Formula 1: Maks Ferstapen NEDODIRLJIV u Španiji, ostvario GREND SLEM
Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort


Dvostruki svetski šampion Maks Ferstapen je na Velikoj nagradi Španije došao do svoje 40. pobede i sada ga samo jedan trijumf deli od Airtona Sene koji je osvojio 41. Veliku nagradu.

Ferstapenu je ovo peta pobeda u 2023. čime je dodatno povećao prednost pred najbližim pratiocem Serhiom Perezom koji je imao još jedan težak vikend.

Pošto je preživeo kontakt u prvom krugu sa Meklarenovim takmičarem Landom Norisom, Hamilton je ponovio najbolji ovogodišnji razultat iz Australije i zauzeo drugo mesto sa unapređenim W14 bolidom.

Na podijumu se našao i Hamiltonov klupski kolega Džordž Rasel, ostvarivši odličan rezultat obzirom da je u kvalifikacijama bio tek dvanaesti.

Kao četvrti kroz cilj je prošao Serhio Perez, dok je Ferarijev Karlos Sainc bio peti. Aston Martinovi vozači Lens Strol i Fernando Alonso osvojili su šesto i sedmo mesto, što je najslabiji ovogodišnji rezultat španskog veterana koji je imao jedno drugo, četiri treća i jedno četvrto mesto na prethodnih šest trka.

Među osvajačima poena su još Alpinin Esteban Okon, Guanju Džou iz Alfa Romea i drugi Alpinin vozač Pjer Gasli, koji je startovao kao deseti posle kazne pomeranja za šest mesta zbog usporavanja Karlosa Sainca i Maksa Ferstapena tokom brzih krugova u kvalifikacijama.

VN Španije završili su svi takmičari, a kuriozitet je da tokom trke nije istaknuta nijedna žuta zastava.

Japanski takmičar Juki Cunoda kažnjen je sa dodatnih 5 sekundi zbog incidenta kada u prvoj krivini nije ostavio prostora kineskom vozaču Guanju Džou.

Posle trke za VN Španije u vođstvu je Maks Ferstapen sa 170 poena, drugi je njegov klupski kolega Serhio Perez sa 117, dok trećeplasirani Fernando Alonso ima 99. Slede Mercedesovi takmičari Luis Hamilton sa 87 i Džordž Rasel sa 65 bodova.

U takmičenju konstruktora daleko ispred svih je Red Bul sa 287 poena, druga je ekipa Mercedesa sa 152, dok je trećeplasirani Aston Martin sakupio 134 boda. Ekipa Ferarija sa 100 poena zauzima četvrto mesto, a daleko iza nje Alpina ima 40 bodova.

Sledeća trka za VN Kanade vozi se u nedelju 18. juna.

Ostavite komentar