Sport > Ostali sportovi

Maks Ferstapen OSVOJIO pol poziciju u Španiji, Serhio Perez PONOVO PODBACIO

Neprijatno je iznenadio Ferarijev takmičar Šarl Lekler, prošlogodišnji osvajač pola, koji je kvalifikacije završio kao devetnaesti

Izvor: K1info

03/06/2023 > 17:55

podeli vest:

Maks Ferstapen OSVOJIO pol poziciju u Španiji, Serhio Perez PONOVO PODBACIO
Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Monfort


Maks Ferstapen osvajač je pol pozicije za VN Španije. On je najbrži krug na stazi Katalunja kraj Barselone odvezao u vremenu 1:12,272 i tako došao do svog 24. pola. Drugi je bio domaći takmičar Karlos Sainc iz Ferarija koji je bio sporiji za 0,462 sekunde, dok je trećeplasirani Lando Noris kasnio za Holanđaninom za 0,520 sekundi.

Četvrto vreme ostvario je Pjer Gasli, ali njegova startna pozicija pod znakom je pitanja jer je tokom Q1 dela najpre zasmetao Karlosu Saincu koji je bio na brzom krugu, a potom se ista situacija ponovila sa Maksom Ferstapenom.

Ukoliko Gasli ne bude pomeren, petoplasirani Luis Hamilton krenuće iz trećeg startnog reda, a pored njega će biti Lens Strol iz ekipe Aston Martin. Kanađanin je prvi put ove sezone bio bolji od klupskog kolege Fernanda Alonsa.

Esteban Okon iz ekipe Alpine bio je sedmi, dok je najprijatnije iznenađenje priredio Niko Hulkenberg iz ekipe Haas koji je osmi.

Miljenik domaće publike Fernando Alonso nije mogao bolje od devetog mesta, dok je Oskar Pjastri iz Meklarena završio kvalifikacije kao deseti.

Slaba kiša prekinula je prvu sesiju jer je u krivini 12 najpre izleteo Juki Cunoda, a potom se isto dogodilo Niku de Vrisu i Valteriju Botasu, što je dovelo do pojave šljunka na stazi, zbog čega je odlučeno da se kvalifikacije u tom trenutku prekinu.

Najveći šok prvog dela kvalifikacija došao je od pretposlednjeg rezultata Šarla Leklera iz Ferarija, koji će trku započeti kao 19-ti. Pored njega u Q2 nisu prošli Logan Sardžent i Aleks Albon iz Vilijamsa, Haasov takmičar Kevin Magnusen i Valteri Botas iz Alfa Romea.

U drugom delu kvalifikacija viđen je kontakt na startno-ciljnom pravcu između Mercedesovih takmičara Džordža Rasela i Luisa Hamiltona, a incident će biti ispitan posle kvalifikacija.

Posle loših kvalifikacija u Monaku, Serhio Perez nije uspeo da popravio utisak jer je ostvario tek jedanaesto vreme, dok je Džordž Rasel dvanaesti.

Inače, Velika nagrada Španije održava se na stazi Katalunja od 1991. godine. Najviše pobeda imaju Mihael Šumaher i Luis Hamilton koji su trijumfovali po 6 puta.

Zanimljivo je da je Maks Ferstapen svoju prvu F1 pobedu ostvario upravo na VN Španije 2016. u debitantskoj sezoni za ekipu Red Bul. Ferstapen je pobedom u Španiji postao najmlađi F1 pobednik sa 18 godina i 228 dana.

Trka za VN Španiju vozi se u nedelju 4. juna od 15:00.

Ostavite komentar