Sport > Košarka

SRPKINJE očitale lekciju TURSKOJ: Naše košarkašice SILNE na startu EVROPSKOG prvenstva

Izabranice Marine Maljković pobedom započele odbranu titule šampionki Starog kontinenta

Izvor: K1info/Tanjug

15/06/2023 > 16:51

podeli vest:

SRPKINJE očitale lekciju TURSKOJ: Naše košarkašice SILNE na startu EVROPSKOG prvenstva
Foto: FIBA


Košarkašice Srbije pobedom su započele odbranu evropske titule - u prvom kolu grupe D šampionata Starog kontinenta, izabranice Marine Maljković u Sloveniji su pobedile Tursku sa 71:63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11).

Prvo poluvreme proteklo je uglavnom u čestim promenama vođstva, a Srbija je uspela da u finišu druge deonice prvi put stigne do plus šest.

Turska je bolje otvorila treću deonicu, stigla do 40:40, ali su Srpkinje uzvratile i postepeno povećavale prednost do plus osam u finišu četvrtine. U poslednja četiri minuta utakmice ušlo se sa plus šest za Srbiju - 66:60. Kapiten Tina Krajišnik je sa četiri vezana poena dovela Srbiju na plus osam (70:62) i tako prelomila meč na minut i 41 sekundu pre kraja.  

Najefikasnija u reprezentaciji Srbije bila je Ivon Anderson sa 17 poena, Jovana Nogić dala je 12, 10 je dodala Maša Janković, Ivana Raca i Dragana Stanković po osam, dok je Krajišnik dala šest.

Tijera Mekauan je predvodila Turkinje sa 12 poena, a Olčaj Turgut, Alperi Onan i Sevgi Uzun dale su po 10.

Srbija naredni meč igra sutra uveče od 20.45 časova protiv Slovačke, koja je danas u utakmici prvog kola doživela debakl, Mađarska je pobedila 89:67. Pobednik grupe će se direktno plasirati u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije igrati osminu finala.

Četvrta četvrtina, Turska - Srbija 11:13

Kada je najteže, tu je Kristina Topuzović (64:58) - Tijara Mekovan pogađa dva slobodna bacanja posle faula Tine Krajišnik i smanuje na 66:62. Biće gusto u nastavku!

I u poslednjoj deonici srpske košarkašice su nastavile sa sjajnom igrom, ali su Turkinje uspele da istope prednost (62:58) i ovaj duel uvedu u dramu.

Foto: FIBA

 

Treća četvrtina, Turska - Srbija 19:21

Sjajna igra Srpkinja u nastavku donela je i lepu prednost (58:52) koju bi naše devojke trebalo da zadrže i rutinski privedu meč kraju.

Saša Čađo iz kontre pogađa, a onda i Dragana Stanković, pa posle grčevite borbe Srpkinje su opet u vođstvu (48:42).

Marinine "lavice" su se dobro držale prvih četiri munuta drugog poluvremena, a onda je usledio nalet Turkinja koje stižu do izjednačenja (40:40).

Druga četvrtina, Turska - Srbija 11:16

Veliki broj izgubljenih lopti Srbije je razlog zašto nemamo i veći kapital na poluvremenu od ovih plus četiri (37:33). Janković je postigla osam poena, a prati je Raca sa sedam.

Malo bolja odbrana izabranica Marine Maljković odmah nam donosi i malo veću prednosti - 36:30. Velika borbenost naših reprezentativki!

Naša reprezentacije je ispunila ponus posle četiri minuta igre, dok Turska nema još nijedan prekršaj u drugom kvartalu.

Odlično funkcioniše šut van linije 6,75. Za sada su pogađale Nogić, Anderson i Jovanović.

Prva četvrtina, Turska - Srbija 22:21

Serijom 5:0 otišli smo na prvu pauzu došli smo do dva poena prednosti, ali su Turkinje čudesnom trojkom uz zvuk sirene vratile vođstvo na svoju stranu - 21:22.

Imamo dosta problema sa odbranom nad Čakir. Ona je već na 9 poena.

Ivon Anderson postiže pet poena i odmah vraća našoj reprezentaciji vođstvo - 12:10.

Počeo je meč u Ljubljani. Turkinje su bolje ušle u utakmici, odbrana Srbije za sada malo slabija.

Standings provided by Sofascore

Ostavite komentar