Sport > Košarka

ZVEZDA se digla iz PEPELA i srušila PARTIZAN: Crveno-beli BRANE TROFEJ u finalu Kupa

Meč "večitih rivala" obeležili i incidenti - bacanje predmeta sa tribina na parket, isključenje Duška Ivanovića, prekidi meča...

Izvor: K1info

17/02/2023 > 23:31

podeli vest:

ZVEZDA se digla iz PEPELA i srušila PARTIZAN: Crveno-beli BRANE TROFEJ u finalu Kupa
Foto: Starsport


Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras Partizan u polufinalu Kupa Radivoja Koraća sa 83:75 (15:21, 19:23, 25:14, 24:17), što znači da će sutra imati priliku da brane titulu osvojenu prošle godine.

Finalni meč u niškom Čairu na programu je sutra od 21 čas, a crveno-beli će u njemu odmeriti snage sa Megom, koja je u prvom polufinalu pobedila FMP.

Partizan je bolje ušao u meč i nije bilo iznenađenje što je na kraju prve četvrtine imao prednost od 21:15. Tokom početnih 10 minuta, izabranici Željka Obradovića su imali šut za tri poena od 50 odsto (3 od 6), dok je Zvezda bila prilično slaba ubačenih 1 od 7 šuteva za tri poena.

U drugoj četvrtini, posle jednog zakucavanja Filipa Petruševa, žestoko je protestovao trener crveno-belih Duško Ivanović koji je zbog toga i isključen. Naime, Ivanović je tražio da bude sviran faul nad Petruševim, ali se toliko bunio da mu je sudija Uroš Nikolić dao dve tehničke greške, posle čega je crnogorski stručnjak, pri vođstvu Partizana od 24:17, morao da izađe sa terena.

Vođenje ekipe preuzeo je Ivanovićev pomoćnik, Španac Karles Marko, a crno-beli su uvećavali vođstvo i stigli do +14 poena razlike - najpre 37:23, zatim 40:26, pa 44:30... Iako je izgledalo da će Zvezdu skupo da košta isključenje trenera, uspeli su Bendžamin Bentil i Luka Vildoza nekako da vrate svoj tim i na poluvreme odu sa prihvatljivih -10 poena razlike - 44:34.

U drugom poluvremenu, međutim, počelo je buđenje čete sa Malog Kalemegdana i, ako je ko mislio da je Zvezda pala u pepeo posle isključenja Ivanovića, prevario se. Proradili su Luka Vildoza i Fakundo Kampaco, razlika je počela da se smanjuje, da bi u jednom trenutku prednost crno-belih iznosila samo jedan posed - 50:47. Vređali su u ovom delu igre navijači Zvezde trenera Partizana Željka Obradovića, pa je meč nakratko prekinut. Kapiten crveno-belih Branko Lazić je pozvao navijače da "smanje doživljaj", pa je meč potom nastavljen. 

U finišu treće četvrtine praktično se samo Džejms Naneli borio protiv Zvezde, a situacija se dodatno iskomplikovala kad je Zak Ledej zaradio četvrtu ličnu. Uz to, za kraj ovog dela igre Filip Petrušev je pogodio trojku za preokret - 59:58 za Crvenu zvezdu!

Pred početak poslednje četvrtine Duško Ivanović je prišao iz tunela i savetovao svoj stručni štab, a to je izgleda urodilo plodom. Poveli su crveno-beli za 64:60, pa su navijači Partizana počeli da gađaju košarkaše "večitog rivala". Meč je opet nakratko prekinud, a sada je Danilo Anđušić uzeo mikrofon da bi primirio pristalice crno-belih. Usledili su potom poeni Petruševa, pa trojka Nemanje Nedovića i, dok dlanom o dlan, Crvena zvezda je u 33. minutu vodila sa velikih +9 poena razlike - 69:60.

A onda je opet došlo do haosa - veliki broj predmeta je uleteo na teren i sudije su otišle u svlačionicu - usledio je novi prekid. Razgovarali su potom sa deliocima pravde kapiteni "večitih" - Lazić i Anđušić, koji su se zatim obratili navijačima upozorivši ih da "ako samo jedan predmet ponovo upadne na teren, utakmica se prekida, gotovo je".

Uspeli su u nastavku Naneli i Ledej da unesu neizvesnost i ne dozvole rivalu da se značajnije odlepi - na dva minuta pre kraja bilo je 77:73 za crveno-bele. Usledio je potom faul nad Vildozom pri šutu za tri poena, a Argentinac je bio siguran sva tri puta i doveo Zvezdu na 80:73. Na minut i 15 sekundi pre kraja Bendžamin Bentil je bio siguran u napadu i doneo svom timu +9 poena razlike - 82:73. 

Bentil je tom prilikom dobio i slobodno bacanje, koje nije iskoristio, ali je bitnije da je iznudio petu ličnu Ledeju, čime je praktično sve bilo rešeno. Do kraja je još Kampaco pogodio jedno slobodno bacanje, a Egzum dva za konačnih 83:75, tako da je Zvezda zasluženo došla u priliku da brani titulu pobednika Kupa Radivoja Koraća.

 

 

Ostavite komentar