Sport > Fudbal

Maroko POKUŠAO, šampion se nije dao: FRANCUSKA u FINALU!

Fudbaleri Francuske očekivano su pobedili Maroko u polufinalu SP u Kataru, rezultatom 2:0

Izvor: K1info

14/12/2022 > 19:00

podeli vest:

Maroko POKUŠAO, šampion se nije dao: FRANCUSKA u FINALU!
Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena


Senzacija za senzacijom. Ipak je bilo dosta. Maroko je zaustavljen u polufinalu Svetskog prvenstva u fudbalu od Francuske, koja će tako drugi put u nizu igrati u finalu i pokušati da protiv čuvenog Lea Mesija na stadionu "Lusail" odbrani titulu u nedelju posle podne - 2:0 (1:0).

Odigrali su Francuzi taman koliko treba. Odmereno u odbrani i strpljivo u napadu, tražili su "rupe" kod afričke selekcije, koja je imala gromoglasnu podršku više od 45.000 navijača na stadionu "Al Bajt".

Nije aktere meča poremetilo ni nešto slabije suđenje meksičkog arbitra, Sezara Artura Ramosa, koji je u nekoliko navrata nervirao, pre svega Francuze zbog nedosuđenih prekršaja. Galski petlovi izdržali su sve pritiske i uspeli da se domognu velikog finala.

Foto: Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

A može se reći da im je veliki kamen sa srca pao odmah na startu, pošto su već u 5. minutu utakmice došli do prednosti. Posle velikog haosa u kaznenom prostoru i izblokiranog udarca Kilijana Embapea, lopta je došla do Tea Ernandeza na drugoj stativi. Ovaj je uspeo akrobatski da je zahvati i da je pošalje u prazan deo mreže.

Foto: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Nisu klonuli duhom Marokanci. Preuzeli su posed u svoje noge i prepustili Francuzima da napadaju iz kontri. Stoga ne čudi što smo samo desetak minuta kasnije videli stativu Olivijea Žirua iz kontre, a onda i još jednu veliku šansu Trikolora u 36. minutu preko Embapea.

Međutim, mogli su vrlo lako Marokanci da odu na pauzu sa nerešenim rezultatom. Posle jednog kornera, najbolje se u kaznenom prostoru snašao El Jamik, koji je šutirao makazicama i pogodio stativu. Delovalo je da je tu loptu prstima zakačio Ugo Ljoris.

Foto: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Na samom startu drugog poluvremena, nastavio je Maroko sa oštrim pritiskom. Alah u 53. minutu je imao ogromnu šansu da donese poravnanje, ali pošto afrička selekcija nije uspela da iskoristi uvodnu inicijativu, Trikolori su stali na loptu i smirili ritam meča.

To im je i te kako odgovaralo, pošto su faktički meč rešili u 79. minutu posle još jednog sjajnog napada koji je inicirao Kilijan Embape. Opet je bio izblokiran magični Francuz, a lopta se odbila do Koloa Muanija koji je tek ušao na teren. Ovaj je bio sam, pa problema da se postigne gol nije bilo.

Držali su do kraja Marokanci loptu u svom posedu, ali bolju priliku bar za taj utešni gol nisu imali.

Francuska je zasluženo prošla u veliko finale. Boriće se za odbranu titule, za nastavak ove sjajne, zlatne generacije. Ali neće biti lako. Preko puta će biti moćna Argentina.

Kilijan Mbape sa pet i Olivije Žiru sa četiri gola su najzaslužniji za prolaz Francuske među četiri najbolje reprezentacije i upravo od ove dvojice se najviše očekuje i protiv Maroka.

Foto: Tanjug/AP

 

Na drugoj strani stajaće reprezentacija koja je prva iz Afrike ušla u polufinale Mundijala. Tu su ih doveli fanatična borbenost, upornost i sjajna defanziva. Primili su samo jedan gol u prethodnih pet mečeva. U grupi su savladali Belgiju i Kanadu, igrali nerešeno protiv Hrvatske, a onda su napravili dva podviga. Prvo su posle penala poslali kući Špance, a onda i Portugalce golom El Nesirija.

Iako su i u večerašnjem meču autsajderi, ekipu koja ima Hakimija, Ziješa, El Nesirija i neverovatnog golmana Bona nikakako ne treba otpisati.

 

 

 

Ostavite komentar