Sport > Fudbal

MEČ ODLUKE: Srbija igra za NAROD i ISTORIJU, Švajcarska BEZ PRVOG GOLMANA

Piksi i njegovi Orlovi znaju i ko im je eventualni rival iz grupe H u osmini finala... Kakav, bre, eventualni?!

Izvor: K1info

02/12/2022 > 07:35 >> 19:14

podeli vest:

MEČ ODLUKE: Srbija igra za NAROD i ISTORIJU, Švajcarska BEZ PRVOG GOLMANA
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/Francisco Seco/Freepik


Fudbalska reprezentacija Srbije večeras ima priliku da prvi put u istoriji samostalne Srbije zaigra u osmini finala Svetskog prvenstva.

Za to je potrebno samo jedno - pobediti Švajcarsku. 

U slučaju da Brazilci očekivano dobiju Kamerun, to će biti dovoljno. Ukoliko afrički lavovi ipak nekim čudom pobede Brazilce, koji će igrati s rezervnim timom, trebaće nam i bolja gol razlika. Dakle, ne samo pobediti, nego "pregaziti" dužnike sa prošlog Svetskog prvenstva u Rusiji.

Da li to Srbija može? Nego šta!

Meč protiv Švajcarske u okviru trećeg kola grupe G, na programu je od 20.00 časova u petak na stadionu 974.

Još 4 miliona razloga za pobedu

Reprezentativci Srbije su, blago rečeno, dobro situirani. Dakle, novac im sigurno nije glavni motiv za pobedu nad Švajcarskom, ali sigurno neće ni da se baci ako prođemo u osminu finala. Doduše, i ako - pu-pu-pu, daleko bilo - zvrše takmičenje u grupi, iz nagradnog fonda FIFA Srbiji sleduje 9 miliona dolara.

Međutim! Momenat! Za reprezentacije koje se plasiraju u osminu finala sleduje još sigurnih 4 miliona dolara na postojećh 9 - dakle, Orlovi bi, ako pobede Švajcarce i prođu dalje, inkasirali 13 miliona dolara. To im, kao što rekosmo, sigurno nije prioritet, ali neće ni dase baci...

Foto: Starsport

 

Orlovi znaju rivala ako prođu dalje

Pre mečeva naše grupe, završeni su i dueli trećeg kola u grupi H. Tu se znalo da Portugalija prolazi dalje i pre večerašnjeg duela protiv Južne Koreja, a drugog učesnika osmine finala Svetskog prvenstva tražili smo iz duela između Gane i Urugvaja. Još jedna mala senzacija dogodila se u ovoj grupi, pošto je Južna Koreja u zaustavnom vremenu utakmice pobedila Portugaliju sa 2:1, tako da Urugvaju pobeda od 2:0 nad Ganom nije bila dovoljna za plasman među 16 najboljih.

Krajnji poredak u Grupi H je da je Porugalija prva, a Južna Koreja druga, dok će kući ići trećeplasirani Urugvaj i četvrtoplasirana Gana. Ako pobedi Švajcarsku i prođe dalje, Srbija u najboljem slučaju može kao druga da prođe u osminu finala na SP, što znači da je u toj fazi takmičenja čeka prvoplasirana ekipa iz grupe H. Dakle, u Dohi bismo mogli da vidimo reprizu meča Portugalija - Srbija iz Lisabona u novembru 2021, kada su Orlovi pobedili sa 2:1 i obezbedili direktan plasman na Mundijal u Kataru. Neka bude sve baš tako...

Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja pobedila Portugaliju i rastužila Urugvaj

Švajcarska bez Zomera

Kako prenosi švajcarski Blik, ekipa reprezentacija Švajcarske će u odlučujućem meču protiv Srbije na Svetskom prvenstvu biti ozbiljno oslabljena.
Golman Jan Zomer, po mnogima najbolji pojedinac Švajcarske, nije uspeo da se oporavi pred utakmicu protiv "Orlova", a među stativama bi trebalo da ga zameni Gregor Kobel.

Foto: Tanjug/AP

 

Zomer je jedan od najboljih golmana Evrope. Zbog prehlade ga nije bilo na poslednjem treningu pred utakmicu, a Blik ima informacije da ga neće biti na golu protiv Srbije.
Brani u životnoj formi, pa će njegov izostanak biti veliki udarac za "Sajdžije", a isto tako i odlična vest za naše napadače.
Iako je Gregor Kobel odličan golman, što je dokazao i partijama u Menhengladbahu, daleko je ispod Zomerovog kvaliteta.
Uz to, Murat Jakin ima dodatnu muku, pošto Niko Elvedi takođe nije uspeo da se oporavi. Umesto njega na teren bi trebalo da uđe Fabijan Šer, fudbaler Njukasla

Selektorove reči ohrabruju pred, za nas eliminacionu utakmicu sa Mundijala, i dobro je što sami o sebi odlučujemo.   

- Za razliku od pre nekoliko dana, stanje je dobro. Svi su radili, osećaju se dobro i na raspolaganju su za utakmicu.  Verujte, ako hoćete, ništa nisam pričao, ni čitao. Verujem da je bilo kritika, ali nisam se njima bavio, niti imao vremena... - prvo je što je rekao Dragan Stojković Piksi pred meč sa Švajcarskom.

Mislim da je jako loša organizacija, da u hotelu ima dosta ljudi koji ne pripadaju fudbalskom 'stafu', rekao je analitičar.

- Znali smo da će meč sa Švajcarskom biti presudan, to se i ostvarilo. Pokušaćemo da pronađemo put do rezultata koji nam treba, a to je pobeda. Učinićemo sve, nemojte sumnjati u to. Bićemo spremni.

Kako je selektor naglasio, Orlovi su prethodnih dana radili na raznim taktičkim varijantama.   

- Da li ćemo igrati sa jednim, dvojicom, ili trojicom napadača, videćete sutra. Radili smo na svim taktičkim varijantama na kojima smo trebali da radimo, ali ne samo u ofanzivnom delu, već i u defanzivnom, kako bi izbegli greške iz prethodnih utakmica - kaže Piksi.

Svi spremni

Kako prenosi Sportklub, bilo je priče da bi Miloš Veljković mogao da se preseli na klupu usled povrede primicača koju je zadobio u meču sa Kamerunom. 

Foto: Starsport

 

Na sreću, pred sam početak meča ispostavilo se da to nije slučaj.

Očekivani sastav: V. Milinković Savić, Pavlović, Milenković, Veljković, Živković, Lukić, S. Milinković Savić, Kostić, Tadić, Vlahović, Mitrović.

Standings provided by Sofascore

Ostavite komentar