Sport > Fudbal

PROKLETSTVO PRVOG GOLA: Svi naši klubovi u Evropi poveli, pa izgubili sa 3:1 - ŠTA NAM TO GOVORI?

Možda je najveći problem u tome što bi većina i navijača (a verovatno i igrača) pre uakmica pristala na ovaj scenario

Izvor: K1info

22/09/2023 > 10:23

podeli vest:

PROKLETSTVO PRVOG GOLA: Svi naši klubovi u Evropi poveli, pa izgubili sa 3:1 - ŠTA NAM TO GOVORI?
Foto: Wikipedia/starsport/Tanjug/AP


Da li treba da budemo zadovoljni posle tri poraza naših predstavnika u evropskim takmičenjima u fudbalu? Ne. Ali, ako gledamo sa pozitivne strane, barem se nismo obrukali. Mada smo na kraju ipak završili sa nulom u džepu. 

Ono što je svima upalo u oči je da su naši klubovi, Crvena zvezda u Ligi Šampiona, TSC u Ligi Evrope i Čukarički u Ligi konnferencije izgubili na identičan način. Svi su poveli u gostima, protiv realno jačih protivnika, i na kraju završili sa po tri gola u mreži.

Šta nam to govori, osim već iznete činjenice da su svi protivnici redom (Mančester siti, Vest Hem i Ferencvaroš) realno bolji od naših predstavnika.

Ima u nekoliko stvari. Prvo, kvalitet fudbala u Srbiji je takav kakav je. Još jako daleko od ozbiljnih evropskih liga. Igrase skoro pa rekreativni fudbal, I zato naši igrači nemaju ni snage ni koncentracije za 90 i kusur minuta fudbala. Mogu da zablistaju pokoji put, istrče poneku kontru i to je to. Za ozbiljniji otpor favoritima treba malo, ili mnogo, više od toga. 

To je ono o čemu trubimo godinama, a ništa se ne menja,. Bez jakih klubova nema ni jake lige, a bez jake lige nema uspeha u Evropi. Tačka.

Doduše, ima nešto i do mentaliteta. Braniš se celu utakmicu, nekad zato što hoćeš, nekad zato što moraš, pa kad slučajno povedeš, onda kreće panika. Kako sačuvati vođstvo? Prosto, parkiraš autobus i gotovo. A nije. Sve ozbiljne ekipe probiju bunker, kad tad. 

Konačno, da nam je neko pre utakmica ponudio ove 3:1 poraze, većina bi oberučke prihvatila. Takva atmosfera je vladala među navijačima, a najverovatnije i među igračima. I to je najpogrešnija stvar na svetu. Predali su se u glavama i pre nego što su izašli na teren, iako to neće, naravno, priznati nikada.  I onda je rezultat, naravno, takav kakav jeste.

Ali, da ne mračimo, videli smo i nešto vrlo važno i jako dobro. A to je da niko nije nepovrediv i nepobediv. Ako može da se da gol Sitiju na Etihadu ili Vest Hemu u Londonu, ili Ferecvarošu u Budimpešti, zašto ne bi u Beogradu ili Bačkoj Topoli. I to ne samo jedan. Samo u to treba verovati. 

Zato ovonedeljno prokletstvo prvog gola može da postane i blagoslov. Od nas zavisi...

Ostavite komentar