Sport > Fudbal

BAHAR pred Siti NAPRAVIO ogromnu PROMENU: Niko nije očekivao NOVAJLIJU na terenu

Zvezda će večeras igrati na stadionu Etihada, čiji je kamen temeljac postavio Toni Bler

Izvor: K1info/Sportal.rs

19/09/2023 > 17:06

podeli vest:

BAHAR pred Siti NAPRAVIO ogromnu PROMENU: Niko nije očekivao NOVAJLIJU na terenu
Foto: Starsport


Barak Bahar, trener Crvene zvezde, doneo je iznenađujuću odluku pred meč sa Mančester sitijem i u prvu postavu staviće štopera Nasera Đigu koji još nije ni debitovao za crveno-bele. On će biti jedan od štopera Crvene zvezde na meču sa Mančester sitijem (21).

Očekivalo se da u poslednjoj liniji tri štopera budu Aleksandar Dragović, Milan Rodić i Srđan Mijailović, ali došlo je do promena.  Još se ne zna pravi sastav, ali za sada znamo da će najverovatnije Naser Điga početi meč. 

Sigurni su Osman Bukari na desnom krilu, Mirko Ivanić na poziciji desetke i Kraso u samom špicu, uz Bukarija. Hvang će držati sredinu sa Stamenićem i ostalo je dase vidi ko će na štopera, a ko će na krila. 

Stefan Mitrović će verovatno na levo krilo, na desno Srđan Mijailović, a štoperi će biti Milan Rodić, Aleksandar Dragović i Naser Điga. 

Toni Bler postavio kamen temeljac za izgradnju Etihada 1999. godine

Fudbaleri Crvene zvezde sinoć su odradili prvi i jedini trening na Etihadu, gde će večeras od 21 čas startovati u ovosezonskoj Ligi šampiona. A šta znamo o domu Mančester sitija? E, ovo je priča o stadionu za koji je kamen temeljac položio najomrženiji Britanac među Srbima Toni Bler, i to baš neposredno posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, uoči početka izgradnje u januaru 2000. godine.

Foto: Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Press via AP

Toni Bler

Grad Mančester imao je ambiciju da 1996. godine organizuje Olimpijske igre. Otuda je čuveni Old Traford trebalo da dobije konkurentni gradski stadion još 1995. godine. Međutim, pošto je Olimpijski komitet organizaciju Igara dodelio Atlanti, u Mančesteru je tek 2000. godine podignut sadašnji dom Sitija.

Mančester nije dobio Olimpijske igre te godine, koje su pripale Sidneju, ali je stadion, ipak, izgrađen s početnim nazivom "Stadion grada Mančestera".

Izgradnja je počela u jesen 1999. godine, a kamen temeljac postavio je Srbima omrženi Britanac Toni Bler - baš u godini bombardovanja SR Jugoslavije.

Foto: Tanjug AP

 

Radovi na izgradnji stadiona intezivirani su 2000. godine, a čitav projekat koštao je 122.000.000 funti. Stadion je na kraju otvorila britanska kraljica Elizabeta II i sve do 2003. bio je takozvani gradski stadion, a onda ga je preuzeo Mančester siti.

Dotadašnji Mejn Roud Mančester siti je zamenio sadašnjim Etihadom, pre tačno dve decenije, a dom aktuelnog evropskog prveka za ovih 20 godina u nekoliko navrata je renoviran. Godine 2010. godine stadion je potpuno promenio prvobitni oblik i sa čak 1.000.000.000 funti modernizovan i za današnje vreme, a kamoli za ono od pre 13 godina.

Mančester siti u to vreme je bio građanski klub, čak je i imao nadimak Građani, a prvu sezonu na velelepnom objektu okončali su na niskom 16. mestu Premijer lige, tik iznad crte za ispadanje.

Prva utakmica odigrala se između Mančester sitija i Barselone te 2003. godine. Bio je to prijateljski meč, a prvi gol dao je Nikola Anelka.

Tek prošle godine Mančester siti je krunisao ulaganja godinama unazad i po prvi put osvojio Ligu šampiona. A večeras, na Etihadu će igrati Crvena zvezda.

Ostavite komentar