Slobodno vreme > Posna jela

BAKLAVA SA ORASIMA Sočna puna nadeva - curi niz prste!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

11/07/2025 > 16:35

podeli vest:

BAKLAVA SA ORASIMA Sočna puna nadeva - curi niz prste!
Foto: Jelena Petrović


Ako volite stare, proverene recepte iz bakine kuhinje, ova baklava na harmoniku će vas oduševiti na prvi zalogaj! Priprema je jednostavna, bez komplikovanog motanja, a rezultat je sočna, hrskava poslastica sa bogatim ukusom oraha i sirupa od limuna. Idealan kolač za sve prilike — i kada vam dolaze gosti, i kada želite da obradujete porodicu posle ručka.

Jelena Petrović

Potrebno je:
tanke kore za baklavu
200 gr oraha
400 gr šećera
1 ceo limun
1 vanilin šećer
300 ml vode

Jelena Petrović


Priprema:
Orahe samleti, a kore iseći na tri jednaka dela. Svaki list po dužini rasporediti po 1 kašiku ml oraha. Kori krenuti odozdo savijati među prste kao harmoniku ostaviti za dva prsta pravu  na početku i kraju ne skupljati. Poklopiti baklacu sa širim ivcama a krajeve saviti unutra.

Okrenuti i ređati u podmazan pleh. Preliti sa otopljenim maslacom ili premazati uljem. Peći na 200 steepeni C 25-30 min. Skuvati preliv sa šećerom i vodom kolutovima limuna i vanilin šećerom. Kuvati da se zgusne i napravi sirup oko 7 minuta

Vrelim sirupom preliti pečenu baklavu i ostaviti da upije. Navalite.

Ostavite komentar