Slobodno vreme > Gurmanlook

PUNJENE PAPRIKE NA STARINSKI NAČIN Probajte ovu neobičnu kombinaciju sa orasima i pirinčem

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/06/2025 > 07:50

podeli vest:

PUNJENE PAPRIKE NA STARINSKI NAČIN Probajte ovu neobičnu kombinaciju sa orasima i pirinčem
Foto: Shutterstock


Možda mislite da ste probali sve varijante punjenih paprika, evo jedne recepture iz domaće kujne koja će vas sigurno iznenaditi. Umesto mesa – orasi! A uz njih ide pirinač, luk i mirišljavi začini. Savršen izbor za posni ručak, letnje dane ili sve one koji žele da naprave nešto drugačije, a podjednako ukusno.

Shutterstock

Potrebni sastojci (za 4 osobe):

8 manjih paprika (šilje ili babure)

1 šolja pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

100 g mlevenih oraha

2 kašike mlevene crvene paprike

So, biber, suvi začin po ukusu

Malo peršuna i mirođije (po želji)

Ulje

200 ml paradajz soka

1 kašičica šećera

300 ml vode

Priprema:

Operite paprike, pažljivo im odstranite drške i semenke.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte pirinač i kratko propržite, zatim ubacite mlevene orahe i začine. Nalijte sa malo vode da se sve poveže i kuvajte 5 minuta dok se fil ne zgusne.

Napunite paprike pripremljenim nadevom, ali ne do vrha – pirinač će da nabubri tokom kuvanja.

Poređajte paprike u šerpu. Prelijte ih paradajz sokom pomešanim sa šećerom i vodom.

Kuvajte poklopljeno oko 40 minuta na tihoj vatri, povremeno protresite šerpu.

Kada su paprike mekane i fil skuvan, ostavite da se malo prohlade.

Domaćinski savet:

Najlepše su kad odstoje dan–dva. Poslužite ih uz parče hleba, kašiku pavlake ili kiselo mleko.

Prijatno! Ovo je starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno – za one koji umeju da prepoznaju prave ukuse tradicije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar