NIJE OKLEVAO DA PIŠE ISTINU Sveti Justin Ćelijski – progonili ga komunisti ali on je ostao veran Bogu
Slobodno vreme
podeli vest:
Možda mislite da ste probali sve varijante punjenih paprika, evo jedne recepture iz domaće kujne koja će vas sigurno iznenaditi. Umesto mesa – orasi! A uz njih ide pirinač, luk i mirišljavi začini. Savršen izbor za posni ručak, letnje dane ili sve one koji žele da naprave nešto drugačije, a podjednako ukusno.
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
8 manjih paprika (šilje ili babure)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g mlevenih oraha
2 kašike mlevene crvene paprike
So, biber, suvi začin po ukusu
Malo peršuna i mirođije (po želji)
Ulje
200 ml paradajz soka
1 kašičica šećera
300 ml vode
Priprema:
Operite paprike, pažljivo im odstranite drške i semenke.
Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte pirinač i kratko propržite, zatim ubacite mlevene orahe i začine. Nalijte sa malo vode da se sve poveže i kuvajte 5 minuta dok se fil ne zgusne.
Napunite paprike pripremljenim nadevom, ali ne do vrha – pirinač će da nabubri tokom kuvanja.
Poređajte paprike u šerpu. Prelijte ih paradajz sokom pomešanim sa šećerom i vodom.
Kuvajte poklopljeno oko 40 minuta na tihoj vatri, povremeno protresite šerpu.
Kada su paprike mekane i fil skuvan, ostavite da se malo prohlade.
Domaćinski savet:
Najlepše su kad odstoje dan–dva. Poslužite ih uz parče hleba, kašiku pavlake ili kiselo mleko.
Prijatno! Ovo je starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno – za one koji umeju da prepoznaju prave ukuse tradicije.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar