ZNATE LI ŠTA JE MEDŽGANIK? Tradicionalno jelo koje su Turci doneli u naše krajeve
podeli vest:
 
                    Medžganik je staro posno jelo za koje se veruje da su ga Turci doneli u naše krajeve. Reč je o vrsti namaza od pasulja koji se dobija takozvanom metodom "medžganja", odnosno pasiranja.
Iako se varivo od pasulja u našim krajevima još uvek sprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljen obrok. Glavni sastojak je pasulj, a obično se koristi tetovac.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Najčešće se spremao u centralnoj Srbiji, a ovo jelo još nazivaju i papula, meljani ili tučeni pasulj. Ovo hranjivo, a jeftino jelo obično se sprema tokom posta, a često se služi i kao predjelo.
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        1 crni luk
                                                                                                    
                                
                                                                                                        1 čen belog luka
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Ulje za prženje
                                                                                                    
                                
                                                                                                        So
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Biber
                                                                                                    
                                
                                                                                                        2 kašike mlevene crvene paprike
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                    
                                                                            
Priprema:
Potopite pasulj u vodi i ostavite preko noći.
                                                                            
                                        
                                                                                    
Kada je pasulj skuvan, ocedite ga i izgnječite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuvao jer će vam biti potrebna u nastavku recepta. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se kuvao, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Sitno naseckajte crni i beli luk, kratko ih prodinstajte na ulju, pa dodajte smesu od pasulja. Kratko pržite na laganoj vatri, zatim dodajte mlevenu crvenu papriku.
Poslužite medžganik hladan u manjim posudama.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo, idealno je za posne dane ili kao predjelo koje će vas vratiti u prošlost i podsetiti na bogatu kulinarsku tradiciju naših krajeva.
BONUS VIDEO:
 
         
     
         
         
         
             
  
  
             
         
         
         
         
         
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar