PLJESKAVICE OD TIKVICA Ukusno, zdravo i jednostavno rešenje za post
Tikvice su bogate vlaknima i vitaminima, što ih čini odličnim izborom za sve koji vode računa o zdravlju
03.12.2024
Posna jelaUz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti sarme koje će oduševiti celu porodicu
podeli vest:
Sarme su omiljeno jelo na srpskim trpezama, posebno tokom posta i prazničnih dana. Posne sarme sa pečurkama su savršen izbor za one koji žele ukusno, zasitno, a ujedno i posno jelo. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti sarme koje će oduševiti celu porodicu.
Sastojci:
Za pripremu posnih sarmi sa pečurkama potrebno vam je:
1 glavica kiselog kupusa (oko 10–15 listova, u zavisnosti od veličine)
500 g svežih pečuraka (šampinjoni ili vrganji)
1 šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 kašike paradajz pirea
So, biber, aleva paprika (po ukusu)
1 lovorov list
Ulje za prženje
Voda ili povrtna supa za kuvanje
Priprema:
1. Priprema listova kupusa:
2. Priprema fila:
Na malo ulja propržite sitno luk i pečurke koje ste prethodno očistili i isekli na sitne komadiće. Pržite dok pečurke ne puste vodu i smesa ne postane kompaktna.
Tikvice su bogate vlaknima i vitaminima, što ih čini odličnim izborom za sve koji vode računa o zdravlju
03.12.2024
Posna jelaPogodan je i za vegetarijance, one koji poste ali i za sve one koji žele ukusan i zdrav obrok
02.12.2024
Posna jelaDodajte pirinač, pa sve zajedno kratko propržite uz stalno mešanje. Umešajte paradajz pire, posolite, pobiberite, i dodajte malo aleve paprike po ukusu. Promešajte i sklonite sa šporeta da se fil blago prohladi.
3. Savijanje sarmi:
4. Slaganje u šerpu:
Na dno duboke šerpe stavite nekoliko listova kupusa kako se sarme ne bi zalepile. Slažite sarme u šerpu u krug, jednu do druge. Između slojeva možete dodati lovorov list i malo aleve paprike za dodatnu aromu.
5. Kuvanje:
Prelijte sarme vodom ili povrtnom supom tako da budu potpuno prekrivene. Pokrijte tanjirom kako bi sarme ostale na mestu, a zatim stavite poklopac. Kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Povremeno proveravajte nivo tečnosti i dolivajte po potrebi.
Priprema je jednostavna, a rezultat je obrok koji će oduševiti celu porodicu
29.11.2024
Posna jelaPosne sarmice sa zeljem i mlevenom ribom su savršen izbor
28.11.2024
Posna jela6. Završni koraci:
Saveti za dodatni ukus:
Ako želite intenzivniji ukus, u šerpu možete dodati nekoliko zrna bibera ili kašičicu dimljene aleve paprike.
Sarme su još ukusnije sutradan, kada se svi ukusi prožmu, pa ih možete pripremiti unapred.
Posne sarme sa pečurkama su jednostavan način da obogatite vašu trpezu tokom posta, a sigurno će postati omiljeni recept i za druge prilike!
BONUS VIDEO:
Ova verzija italijanskog klasika oduševiće sve za stolom, bilo da postite ili samo volite da eksperimentišete sa hranom
27.11.2024
Posna jelaKombinuje sočne pečurke i aromatični praziluk u hrskavom testu, pružajući pravi gastronomski užitak
26.11.2024
Posna jelaKombinacija sočnih kora i bogatog fila od džema i oraha čini je savršenom poslasticom
25.11.2024
Posna jelaBez mlečnih proizvoda i mesa, obrok je potpuno prilagođen postu
22.11.2024
Posna jelaU prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
Vesti
Ostavite komentar