Slobodno vreme > Gurmanlook

SATARAŠ – DA LI IMA NEKO KO GA NE VOLI? Zlatni saveti iz baka Jeline kuhinje kako da vam ovo jelo sigurno uspe

Izvor: K1info

Autor: K1INFO

30/06/2025 > 09:18

podeli vest:

SATARAŠ – DA LI IMA NEKO KO GA NE VOLI? Zlatni saveti iz baka Jeline kuhinje kako da vam ovo jelo sigurno uspe
Foto: Bakina kuhinja


Letnji klasik koji budi nostalgiju i miriše na detinjstvo – sataraš je jelo koje se ne odbija. Bilo da ga služite uz pire, meso ili samo sa parčetom hleba, jedno je sigurno: ako ga napravite kako treba – nestaće iz tiganja brže nego što ste ga spremili!

Donosimo vam proverene trikove iz bakine kuhinje koji će od vašeg sataraša napraviti remek-delo. Naučite kako da sečete luk bez suza, papriku bez muke i da dobijete savršenu gustinu – bez viška tečnosti!

Bakina kuhinja
Sastojci:

• 500 g očišćene paprike
• 2 veće glavice crnog luka
• 2 velika zrela paradajza
• Ulje (po potrebi)
• Suvi začin, so (po ukusu)

Priprema:

🧅 1. Seckanje luka bez suza:

Pre nego što krenete da seckate luk, prepolovite ga i stavite u hladnu vodu na 2 minuta. Tako će manje “bežati” pod nožem, a vi nećete roniti dok ga seckate. Isecite ga sitno po želji.
🌶️ 2. Papriku secite iznutra:
Papriku uvek secite sa unutrašnje strane – nikako spolja! Tvrda opna s polja otežava sečenje i troši vašu energiju. Nakon sečenja, ubacite luk u tiganj sa malo ulja i propržite ga na jačoj vatri dok ne postane staklast. Ne dodajte vodu!
🥄 3. Dodajte papriku i začine:
Kada luk postane staklast, ubacite papriku i dodajte suvi začin i so po ukusu. Poklopite i ostavite da se dinsta.
🍅 4. Kako najlakše oguliti paradajz:
Paradajze zasecite u obliku krstića s donje strane i potopite ih na kratko u vrelu vodu, zatim prebacite u hladnu. Ljuska će se sama skidati! Ogulite ih, isecite i dodajte u sataraš.
🔥 5. Gustina je ključ:
Ostavite da se sve krčka još par minuta, dok višak tečnosti ne ispari. Dovoljno je da kada provučete varjaču po dnu tiganja – ono ostane kratko vidljivo.

Bakina kuhinja

Sataraš je savršen uz krompir pire, jaja na oko ili komadić hleba za umakanje. Možete ga jesti topao ili hladan, a idealan je i kao lagani ručak u letnjim danima.

BONUS TRIK:

Ako volite pikantno – ubacite malo ljute paprike ili tucanu papriku na kraju! Biće odlično.

Sataraš – jednostavno, brzo i neodoljivo. Ako ga do sada niste voleli, sa ovim savetima – zavolećete ga zauvek!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar