Slobodno vreme > Gurmanlook

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU Na drugom mestu po doručku, a evo gde smo u odnosu na komšije!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/07/2025 > 10:39

podeli vest:

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU Na drugom mestu po doručku, a evo gde smo u odnosu na komšije!
Foto: Shutterstock


Prema najnovijoj listi prestižnog gastro-vodiča TasteAtlas, Srbija se našla na dva veoma značajna mesta kada je u pitanju svetska gastronomija: 15. mesto na listi 100 najboljih kuhinja sveta i čak 2. mesto na listi najboljih doručaka na svetu!

Shutterstock

Doručak za pamćenje – KOMPLET LEPINJA među najboljima na svetu

Na rang-listi "50 najboljih doručaka sveta" (jun 2025), drugo mesto zauzela je tradicionalna srpska komplet lepinja, odmah iza turskog "kahvaltija". Sa ocenom 4.6, komplet lepinja je dokaz da skromni sastojci – prepečena lepinja, kajmak i preliv od pečenja – mogu postati svetski hit.

Shutterstock

Ova kalorična, rustična delicija iz Užica očarala je ne samo Balkance, već i međunarodne gurmane. Nema turiste koji se nije zaljubio u ovu bogatu eksploziju ukusa čim je probao.

printscreen tasteatlas

Srpska kuhinja na 15. mestu – ukus tradicije i roštilja

Na listi „100 najboljih kuhinja sveta“, Srbija se našla na 15. mestu sa ocenom 4.40, rame uz rame sa Peruom i Brazilom.

Shutterstock

Iako ne u samom vrhu kao Grčka, Italija ili Meksiko, srpska kuhinja se prepoznaje po autentičnosti i snažnim ukusima. Najcenjenija jela, prema TasteAtlas-u, dolaze uglavnom iz Leskovca i Pirota, gde dominiraju:

Leskovački roštilj (4.6) – pravo umetničko delo na žaru.

Leskovački domaći ajvar (4.7) – kralj zimnice i ponos juga Srbije.

Pirotska peglana kobasica (4.4) – posebna, bez trunke svinjetine.

Svrljiški belmuž (4.6) – jednostavno jelo od sira i brašna, pravi čuvar tradicije.

Leskovački voz (4.5) – mesna gozba u više činova.

printscreen tasteatlas

Po čemu smo visoko, a po čemu skromnije rangirani?

Srbija briljira tamo gde je tradicija jaka, a recepti nasleđeni „s kolena na koleno“ – doručci, roštilji, sirevi, zimnice. Ali, kada se gleda šira slika nacionalne kuhinje, očigledno je da fuzija i inovacije nisu toliko prisutne kao kod nekih drugih kuhinja (npr. japanske, meksičke, francuske). To verovatno objašnjava 15. mesto – visoko, ali sa potencijalom za još više.

Iako možda nismo uvek na tanjirima svetskih restorana, srpska kuhinja je snažno prisutna na mapi autentičnih i moćnih ukusa. Bilo da uzimate zalogaj komplet lepinje u Užicu ili jedete peglanu kobasicu u Pirotu – svaki zalogaj nosi istoriju, dušu i ljubav prema domaćoj hrani. A to su vrednosti koje ni jedna ocena ne može potpuno izmeriti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar