Slobodno vreme > Gurmanlook

MA KAKAV MATCHA, HOJICHA LATTE JE TREND! Napravite japanski hit napitak za 5 minuta!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/06/2025 > 09:21

podeli vest:

MA KAKAV MATCHA, HOJICHA LATTE JE TREND! Napravite japanski hit napitak za 5 minuta!
Foto: Shutterstock


Dok je matcha godinama vladala svetom zdravih napitaka, novi favorit iz Japana polako preuzima tron. Hojicha, prženi zeleni čaj nežnog ukusa i izuzetnih svojstava, sve češće se nalazi u šoljama onih koji žele zdravu, ali prijatnu alternativu.

Šta je zapravo hojicha?

Hojicha je japanski zeleni čaj koji se razlikuje od poznatije matche po tome što se njegovi listovi prvo uparuju, a zatim prže na visokoj temperaturi. Ovaj proces daje čaju specifičnu braon boju i karakterističan ukus koji podseća na pečeni lešnik, vanilu ili blagi dim. Za razliku od mnogih zelenih čajeva, hojicha nije gorak i veoma je blag za stomak.

Idealna opcija za svaku priliku

Jedna od glavnih prednosti hojicha čaja jeste nizak sadržaj kofeina. Zbog toga se preporučuje i deci, trudnicama, ali i svima koji žele da uživaju u toplom napitku u večernjim satima, bez bojazni da će im poremetiti san.

Takođe, hojicha je bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upala i starenja, a pozitivno utiče i na varenje i opšte zdravlje organizma.

Kako se priprema čaj?

Priprema hojicha čaja je jednostavna:

Zagrejte vodu do 90–100°C.

Prelijte 5 do 10 grama čaja sa 200 ml vode.

Ostavite da odstoji do 3 minuta.

Po želji, listovi se mogu preliti više puta, pri čemu svaka nova šolja ima blaži ukus. Hojicha se može piti i kao ledeni čaj, a sve je popularnija i u vidu latte napitaka, sladoleda i zdravih poslastica.

Shutterstock

Kako se sprema kafa?

🫖 Hojicha latte je idealan izbor za one koji žele napitak s manje kofeina i toplom, orašastom notom. Savršen za jesenje večeri ili kao nežna zamena za kafu.

Potrebni sastojci:

1–2 g hojicha praha

100 ml tople vode (oko 80 °C)

200 ml mleka (kravlje ili biljno – bademovo, ovseno, sojino…)

Po želji: kašičica meda, javorovog sirupa ili nekoliko kapi vanile.

Priprema:

U šolju stavite hojicha prah i prelijte ga toplom vodom. Mešajte dok se ne dobije glatka tečnost.

U drugoj posudi zagrejte mleko i umutite ga da postane penasto.

Ulijte mleko u čaj, dodajte zaslađivač ako želite.

Poslužite dok je toplo – i uživajte u nežnoj, kremastoj mekoći.

Shutterstock

Zašto se svet okreće hojichi?

U svetu koji je prezasićen energetskim napicima i intenzivnim ukusima, hojicha pruža nežnu, balansiranu alternativu. Osim što je prijatnog ukusa, ovaj čaj ne opterećuje organizam i daje osećaj topline i opuštanja. Zato ne čudi što se mnogi širom sveta okreću upravo ovom napitku.

Ako tražite prirodnu, ukusnu i nežnu zamenu za kafu ili matchu – hojicha je pravi izbor za vas.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar