MALI BOŽIĆ I VASILICA Kako da pripremite obredni kolač koji miriše na tradiciju i radost
Jedan od najvažnijih običaja ovog dana je priprema vasilice, obrednog kolača koji simbolizuje sreću, zdravlje i blagostanje
13.01.2025
TradicijaPripremite se za ukusno i mekano jelo koje ne zahteva mnogo truda, ali ostavlja snažan utisak
podeli vest:
Srpska Nova godina je prilika da se okupe porodica i prijatelji, a šta bolje prija za svečani ručak od sočne piletine sa krompirom i povrćem? Ovaj jednostavan recept, bogat ukusima i mirisima, oduševiće sve za stolom. Pripremite se za ukusno i mekano jelo koje ne zahteva mnogo truda, ali ostavlja snažan utisak.
Sastojci za savršen ručak
Za 4 osobe potrebno vam je:
1 kg pilećeg mesa (karabatak, batak ili pileća prsa)
1 kg krompira
2 šargarepe
1 crvena paprika
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog začina ili soli
Pola kašičice mlevene paprike
Prstohvat bibera
Malo ruzmarina ili origana (po želji)
Čaša pilećeg bujona ili vode
Jedan od najvažnijih običaja ovog dana je priprema vasilice, obrednog kolača koji simbolizuje sreću, zdravlje i blagostanje
13.01.2025
TradicijaSočna, aromatična i jednostavna za pripremu
10.01.2025
GurmanlookPriprema korak po korak
Priprema mesa i povrća
Pileće meso operite i posušite papirnim ubrusom. Posolite, pobiberite i pospite mlevenom paprikom. Povrće oljuštite i isecite – krompir na krupnije kocke, šargarepu na kolutove, papriku i crni luk na trake.
Mariniranje za sočnost
Meso stavite u činiju, dodajte dve kašike maslinovog ulja, sitno iseckan beli luk i ruzmarin. Ostavite da odstoji najmanje 20 minuta kako bi piletina upila začine.
Slojevito ređanje u pleh
U dublji pleh za pečenje prvo rasporedite krompir i šargarepu. Prelijte povrće kašikom maslinovog ulja i malo posolite. Preko povrća poređajte komade mesa, a zatim dodajte crvenu papriku i crni luk.
Dodavanje bujona
Prelijte sve sa čašom pilećeg bujona ili vode. Ovaj korak je ključan za sočnost – meso i povrće će se krčkati u sopstvenim sokovima i aromama.
Pečenje
Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Nakon toga, sklonite foliju i pecite još 15 minuta na 220°C da bi piletina dobila zlatnu koricu.
Evo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja
09.01.2025
GurmanlookOva pica se razlikuje po osnovi, jer umesto klasičnog testa koristi tortilju ili integralni hleb
09.01.2025
GurmanlookZašto je ovo idealan ručak za srpsku Novu godinu?
Ovaj recept je savršena kombinacija tradicije i jednostavnosti. Bogatstvo ukusa i mirisa podseća na domaću kuhinju, dok praktičnost pripreme omogućava da provedete više vremena s porodicom nego u kuhinji. Povrće daje svežinu jelu, a krompir se topi u ustima zahvaljujući sočnim sokovima piletine.
Saveti za dodatni šmek
Dodajte čeri paradajz ili tikvicu ako želite još povrća.
Pre serviranja pospite svežim peršunom za dodatnu aromu.
Poslužite uz salatu od kupusa ili kisele krastavce za osveženje.
Neka vaš ručak na srpsku Novu godinu bude ukusan, sočan i nezaboravan uz ovaj recept. Prijatno i srećna Nova godina!
BONUS VIDEO:
Prave se od samo četiri sastojka a rezultat su premekane lepinje
09.01.2025
GurmanlookTesto za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
08.01.2025
GurmanlookNjegova jednostavna priprema i bogat ukus čine ga savršenim dodatkom uz gotovo svako jelo
07.01.2025
GurmanlookOvaj običaj ima dugu istoriju i simboliku, a koreni potiču iz turskih vremena
07.01.2025
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar