BOSANSKA PITA – Najbolje čuvana tajna Balkana: Recept koji će oduševiti svakog gurmana
Testo za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
08.01.2025
GurmanlookPrave se od samo četiri sastojka a rezultat su premekane lepinje
podeli vest:
Ako želite savršen dodatak uz doručak ili ručak, a nemate vremena za komplikovane recepte, ove brze lepinje će vas oduševiti! Prave se od samo četiri sastojka, bez kvasca i dugog čekanja da testo naraste, a rezultat su mekane i ukusne lepinje koje će vas podsetiti na domaću pekaru.
Potrebni sastojci
Za pripremu ovih lepinja treba vam minimalno vremena i sastojaka koje sigurno već imate kod kuće:
400 g brašna
200 g kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Priprema lepinja
Priprema testa:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte kiselu pavlaku i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Oblikovanje lepinja:
Testo podelite na jednake delove (otprilike 6 do 8) i oblikujte kuglice. Zatim ih spljoštite rukama ili oklagijom dok ne dobijete oblik lepinje.
Pečenje:
Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte nekoliko kapi ulja. Pecite lepinje sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju. Svaka strana treba da se peče 2-3 minuta.
Testo za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
08.01.2025
GurmanlookIdealna je za sve koji žele da započnu dan na lagan i hranljiv način
08.01.2025
GurmanlookSaveti za najbolji rezultat
Lepinje možete premazati maslinovim uljem ili maslacem dok su još tople za dodatni sjaj i ukus.
Dodajte začine poput origana, belog luka u prahu ili susama za aromatičniji ukus.
Odlične su uz jogurt, kajmak, sir ili kao podloga za sendviče.
Zašto ćete ih obožavati?
Ove lepinje su savršene za situacije kada vam ponestane hleba, a brzo želite nešto domaće i ukusno. Bez čekanja da testo naraste i komplikovanih tehnika, idealne su za početnike i za one koji vole praktične recepte.
Njegova jednostavna priprema i bogat ukus čine ga savršenim dodatkom uz gotovo svako jelo
07.01.2025
GurmanlookOvaj običaj ima dugu istoriju i simboliku, a koreni potiču iz turskih vremena
07.01.2025
GurmanlookZaključak
Uz samo četiri sastojka i nekoliko minuta pripreme, dobićete lepinje koje će oduševiti celu porodicu. Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u domaćem ukusu koji lako može da zameni one iz pekare.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Ovaj tradicionalni kolač je mnogo više od običnog jela – u njemu su utkani običaji, simbolika i duh srpskog naroda
06.01.2025
TradicijaJedan pravi klasik među slatkišima sada možete da pripremite kod kuće uz ovaj jednostavan recept
02.01.2025
GurmanlookEvo nekoliko predloga za savršen doručak posle žurke
01.01.2025
GurmanlookSpremite ih za doručak, užinu ili čak kao deo bogatog prazničnog stola – uspeh je zagarantovan
27.12.2024
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar