Priče > Sudbine

UJAK FESTER iz serije "Porodica Adams" bio je prva filmska DEČIJA ZVEZDA

Glumac je 1921. godine ostvario nezaboravnu ulogu u komediji pod nazivom "The Kid" reditelja Čarlija Čaplina

Autor: K1 info

03/10/2022 > 13:46

podeli vest:

UJAK FESTER iz serije "Porodica Adams" bio je prva filmska DEČIJA ZVEZDA
Foto: Youtube PrintScreen


Dok mnoge dečije zvezde ne uspeju da ostvare značajnu karijeru u kasnijem glumačkom dobu, Kugan je slavu i novu generaciju obožavalaca stekao u srednjim godinama kao otkačeni ujak Fester u hit TV seriji "Porodica Adams" iz 1960-ih.

Ali njegov put nije bio nimalo lak - između poznatih uloga, Kuganov stvarni život bio je dramatičan i obeležen gubitkom 4 miliona dolara koje su mu ukrali njegovi pohlepni staratelji.

Džon Lesli "Džeki" Kugan  rođen je u pozorišnoj porodici 26. oktobra 1914. u Los Anđelesu, pojavivši se na sceni pre nego što je prohodao i progovorio. Superzvezda nemog filma Čarli Čaplin otkrio je mladog Džekija kako nastupa u vodvilju i dao mu malu ulogu u ostvarenju "A Day's Pleasure", kada je mladi glumac imao svega četiri godine.

Kugan je ostvario proboj ulogom dečaka u prvom Čaplinovom celovečernjem filmu kao zvezde i reditelja.

Bio je to veliki hit koji je od dečaka krupnih očiju stvorio jednu od prvih zvezda čiji je lik korišćen za kreiranje čitave linije proizvoda: lutke, figurice, ploče, čak i puter od kikirikija plasirani su sa njegovim imenom. U jednoj anketi iz tog doba, Kugan je bio u vrhu popularnosti zajedno sa velikim imenima poput Rudolfa Valentina i Daglasa Ferbanksa.

Dok je napunio 21. godinu, Džeki Kugan se pojavio u više od 20 filmova, glumeći u "Oliveru Tvistu", "Tomu Sojeru" i "Haklberiju Finu", među mnogim drugim ostvarenjima. Njegova zarada tokom ovih ranih godina procenjena je na 4 miliona dolara, što je bio neverovatan iznos u to vreme. Mladost je proveo u ogromnoj kući sa jednim od prvih privatnih bazena u Južnoj Kaliforniji, a njegov instruktor plivanja bio je osvajač zlatne olimpijske medalje.

Početkom maja 1935. godine, Kuganov život poprima mračan obrt. Zajedno sa ocem, svojim najboljim prijateljem i glumcem Džuniorom Darkinom, glumcem i piscem Robertom Hornerom i nadzornikom ranča, Džeki je otišao u lov u Meksiko. Prilikom povratka kući, automobil za čijim volanom je bio njegov otac, sleteo je sa plansinskog puta i prevrnuo se, a u automobilu su stradali svi osim njega.

Šest meseci kasnije Džeki je napunio 21. godinu i očekivao je da će moći da raspolaže novcem kojim je njegov otac pažljivo upravljao godinama. Umesto da dobije očekivanih četiri miliona dolara, Kugan je otkrio da je novac nestao. Njegova majka i njen novi muž, holivudski advokat Artur Bernštajn, potrošili su celokupan iznos na bunde, dijamante i skupe automobile. Štaviše, nikada nisu ni imali nameru da Džekiju daju njegov novac.

"Nemaš ni cent", sećao se Džeki šta mu je rekla njegova majka, kako je preneo Associated Press 1938. godine. "Nikada ti nije pripadao, sve je moje i Arturovo, a što se nas tiče nećeš dobiti ni centa".

Prema Associated Press-u, njegova majka je imala prava na celokupnu zaradu do vremena kada je postao punoletan.

Kugan se tada borio sa tranzicijom između dečije zvezde i odraslog glumca. Verio je Beti Grejbl 1935., a venčali su se dve godine kasnije. Brak je potrajao svega dve godine, a glumac je imao problem da nađe posao.

Naposletku je rešio da tuži svoju majku i očuha. U vreme kada je slučaj rešen i sudske takse plaćene, on je dobio samo mali deo svoje nekadašnje zarade: 35.000 dolara. Međutim, njegova lična tragedija imala je veliku korist po buduće dečije zvezde.

Kalifornija je 1939. godine donela Zakon o zaradama dečijih glumaca, kojim je zahtevano da se 15 odsto bruto plate izdvoji u blokirani fond, kao i da se odredi radno vreme mladih glumaca. Taj zakon je postao poznat kao Kuganov zakon.

Kugan je u Drugom svetskom ratu  bio pilot jedrilice, letevši iza japanskih linija u Burmi. Po povratku u civilstvo pokušao je da oživi svoju glumačku karijeru, ali je imao skroman uspeh, dobijajući uloge u TV serijama. Gostovao je i u mnogim hit ostvarenjima do svog penzionisanja sredinom 1970-ih, uključujući "The Brady Bunch", "Here’s Lucy", "Hawaii Five-O" i "McMillan and Wife".

Godine 1964. Kugan je konačno povratio svoju staru slavu i deo bogastva kada je dobio kultnu ulogu urnebesnog i otkačenog ujaka Festera u TV seriji "Porodica Adams".

Iako je snimana samo dve godine, serija se i dalje emituje na televizijskim kanalima i striming platformama, a adaptirana je u više filmova, animiranu seriju i brodvejsku predstavu.

Prva velika dečija zvezda Džeki Kugan preminuo je od srčanog udara 1984. godine. Imao je 69 godina.

 

 

 

Ostavite komentar