Priče > Sudbine

PREMINULA televizijska i pozorišna glumica HAJDN GVIN

Gvin je postala glumica u kasnim dvadesetim, a 1992. imala je nominaciju za BAFTA nagradu za ulogu u seriji "Drop the Dead Donkey"

Izvor: K1info

21/10/2023 > 09:41

podeli vest:

PREMINULA televizijska i pozorišna glumica HAJDN GVIN
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, file


Glumica Hajdn Gvin preminula je u petak nakon nedavne dijagnoze raka. Imala je 66 godina.

Njeni predstavnici potvrdili su vest u saopštenju dostavljenom medijima. U njemu se navodi da je Gvin umrla u bolnici "u ranim satima u petak, 20. oktobra, okružena svojim voljenim sinovima, bliskom porodicom i prijateljima".

Rođena u Saseksu u Engleskoj, Gvin je studirala moderne jezike na Univerzitetu Vorvik pre nego što je pet godina predavala engleski u Italiji. Postala je glumica u kasnim dvadesetim i prvi put je privukla pažnju ulogom u televizijskoj komediji/drami Dejvida Lodža pod nazivom "Nice Work" (1989), pre nego što se pridružila humorističkoj seriji "Drop the Dead Donkey" (1990), za koju je 1992. godine dobila nominaciju za BAFTA nagradu.

Neke od televizijskih uloga ostvarila je u serijama "Peak Practice", "Merseybeat" i HBO/BBC istorijskoj drami "Rim" (Rome). Gvin je takođe kratko igrala bivšu kraljevsku savetnicu Lejdi Suzan Hasi, koja je podnela ostavku nakon rasističkog skandala, u petoj sezoni Netflixove serije "The Crown".

Pored rada na malom ekranu, Gvin je imala uspešnu karijeru u pozorištu i dobila je četiri nominacije za Olivier nagradu za svoje izvođenje na Vest Endu u produkcijama kao što su "City Of Angels", "Billy Elliot The Musical", "The Threepenny Opera" i "Women on the Verge of a Nervous Breakdown". Takođe je bila nominovana za nagradu Tony za Najbolju sporednu glumicu u mjuziklu "Billy Elliot" na Brodveju 2009. godine.

Njene druge istaknute uloge na Vest Endu uključivale su Margaret Tačer u produkciji "The Audience" iz 2013. godine, koju je kreirao tvorac serije "The Crown", Piter Morgan. U toj predstavi igrala je zajedno sa Helen Miren. Gvin je trebalo da se pojavi u novoj londonskoj produkciji mjuzikla "Old Friends" Stivena Sondhajma, ali se povukla iz produkcije početkom septembra. Tada je izjavila da su u pitanju "iznenadne lične okolnosti."

Ostavite komentar