Priče > Sudbine

NAJPOZNATIJI HAKER na svetu Kevin Mitnik PREMINUO u 59. godini

Mitnik je 2011. godine postao suvlasnik KnovBe4 koji je nudio obuke o bezbednosti na internetu

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 10:02

podeli vest:

NAJPOZNATIJI HAKER na svetu Kevin Mitnik PREMINUO  u 59. godini
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Cavaretta, File


Najpoznatiji i prvi haker na svetu Kevin Mitnik, koji je nekada bio jedan od najtraženijih sajber kriminalaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), preminuo je u 59. godini.

Mitnik je preminuo u nedelju posle 14 meseci borbe sa rakom pankreasa, objavio je BBC.

On je proveo pet godina u zatvoru zbog kompjuterske i internet prevare nakon što ga je FBI tražio dve godine 90-ih godina prošlog veka.

Nakon puštanja na slobodu 2000. godine, postao je poznati haker "belog šešira", konsultant za sajber bezbednost i pisac.

Mitnik je odrastao u dolini San Fernando u Kaliforniji kao jedinac sklon nestašlucima, sa prkosnim stavom prema autoritetu i ljubavlju prema magiji.

Mitnik je tokom 1990-ih hakovao vladine veb stranice i korporativne mreže, uključujući "Pacific Bell" kada je ukrao korporativne podatke i informacije o kreditnim karticama.

Istražitelji su ga prozvali "najtraženijim" hakerom na svetu.

Dvogodišnja potraga FBI širom SAD dovela je do hapšenja Mitnika 1995. godine i na kraju je priznao krivicu za kompjutersku i internet prevaru i osuđen je na pet godina zatvora.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Cavaretta, File

 

Vlasti su verovale da je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama vrednim milione dolara.

U memoarima iz 2011. godine, "Ghost in the Vires", Mitnik je negirao da je koristio svoje veštine za krađu ili eksploataciju informacija radi sticanja finansijske dobiti.

- Svako ko voli da igra šah zna da je dovoljno da pobedi svog protivnika. Ne morate da opljačkate njegovo kraljevstvo ili da zaplenite njegovu imovinu da bi se isplatilo - istakao je Mitnik.

Njegovo hapšenje dovelo je do osnivanja pokreta u hakerskoj zajednici pod nazivom "Oslobodi Kevina" koji je lobirao za njegovo oslobađanje.

Nakon izlaska iz zatvora, Mitnik je postao haker "belog šešira", pisac i javni govornik, a 2003. godine osnovao je "Mitnick Security Consulting", firmu  koja je savetovala kompanije sa liste Fortune 500 i vladine agencije o sajber bezbednosti.

 Mitnik je 2011. godine postao suvlasnik KnovBe4 koji je nudio obuke o  bezbednosti na internetu.

Ostavite komentar